Programma

Hoelang duurt de opleiding?

Het postgraduaat is een 4-jarige opleiding met 70 studiepunten. In elk jaar is een opleidingsonderddeel leertherapie en supervisie voorzien.

Hoe ziet het eerste jaar eruit?

17 dagen, eindopdracht inclusief.

Basisvisie 

Introductie contextuele benadering (4 dagen)

We introduceren het contextuele kader met zijn specifieke begrippen en invalshoek: de vier dimensies, loyaliteit, rechtvaardigheid als drijfveer in relaties, parentificatie ...

Introductie systeemgeoriënteerde benadering (4 dagen)

We gaan in op de 'derde dimensie' van de contextuele benadering en hoe ze zich verhoudt tot de vierde dimensie, de relationeel-ethische dimensie. Het circulaire denken, de communicatietheorie en de structurele benadering, zullen ons dienstig zijn en vaardiger maken in het werken vanuit een contextuele benadering. Er is een bijzondere aandacht voor de narratieve benadering. Dat is een module waarin theorie en inoefening elkaar aanvullen. 

Leertherapie (4 dagen)

Aan de hand van het eigen genogram en expressieve technieken zoeken we naar onze eigen contextuele thema's in onze levensgeschiedenis en familierelaties: balansen van geven en nemen, parentificatie, verdienste, betrouwbaarheid ... We staan stil bij hoe ze invloed hebben op wie we zijn en hoe we in relatie staan. Dit proces verloopt in kleine groepen.

Module Supervisie

In kleine groepen leren we eigen casuïstiek situeren in de vier dimensies. De module wordt afgesloten met een eindwerk en presentatie.

Literatuur

Er wordt verwacht dat de verplichte literatuur en de aangeboden reader zelfstandig worden doorgenomen.

Huiswerkgroep

Elk jaar komen kleine huiswerkgroepen minimaal 4 maal 1 dagdeel samen voor literatuurstudie.

Raadpleeg de ECTS-fiches voor meer informatie over elk opleidingsonderdeel.