Postgraduaat

The Human-Centered Organisation

Programma

Jaar 1

In het eerste jaar leer je een assessment te maken van  het beleid van een organisatie en een inschatting van het welzijn, de stress- en burnoutlevels van het individu. Je ervaart zelf de impact van een set basistechnieken van Mindfulness Based Interventions en leert die op een zorgvuldige manier door te geven. Dit doe je middels 4 modules: 

Fundamentele inzichten in mind-body interventions

In deze module krijg je een overzicht van de grote psychologische stromingen en de plaats van mindfulness in dit geheel. Je verwerft inzicht in de de ‘mind-body connection’ en de factoren die de energie beïnvloeden op lichamelijk vlak. Ook het begrip Heart Rate Variability (HRV) wordt gekaderd en in de praktijk getoetst m.b.v. biofeedback metingen. 

Experiënteel beleven

Deze module bestaat uit een intensieve training in de basiselementen van mindfulness based stress reduction, die verdiept wordt middels een driedaagse silent ‘silent retrait - bootcamp’.

Human-centered organisation scan

Je exploreert de rol van het individu en teams in organisaties. Je verwerft inzicht in de beleidsmatige en wettelijke aspecten van psycho-sociaal welzijn op het werk en de beschikbare meetinstrumenten om dit in kaart te brengen. Finaal voer je zelf een organisatiescan uit in de eigen organisatie of je eigen context. 

Microteaching

Middels microteaching bekwaam je je verder in de verschillende mindfulness based interventions. 

Extra module - Blended Care - Cliëntgericht toepassen van mindfulness based interventions

Wie zich wil toeleggen op individuele zorgverlening op het vlak van stress- en burnout-preventie, re-integratie,... kan de aanvullende module ‘Blended Care’ volgen, die inzet op cliëntgericht blenden van individuele coaching en therapie met online Mindfulness Based Intervention;  

In deze module leer je gebruik maken van de toepassingen uit de Mindfulness Based Interventions  zoals weergegeven in de online tool van VaardigLeven.be. Ze stellen u in staat om complementair aan de bestaande praktijk van coaching of psychotherapie deze waardevolle tools en technieken te blenden. We denken hierbij bvb. aan het gebruik van zelfcompassie, ACT, focusing, … 

Jaar 2 - Mindful leadership & The human-centered organisation

Tijdens het tweede jaar zetten we de Mindfulness Based Interventions in ten aanzien van specifieke contexten. Bijvoorbeeld ten behoeve van bedrijven, organisaties, scholen… waarbij koppelingen gemaakt worden tussen MBI en verbindende communicatie, transformationeel leiderschap, of tussen MBI en de zelfdeterminatietheorie. Je leert er methodes aan om de context en de cultuur van een bedrijf, organisatie of school te transformeren zodat medewerkers zich volledig kunnen ontplooien.  

Deze module wordt afgerond met een afstudeerproject, dat tijdens een posterbeurs door de cursisten voorgesteld wordt. Lees meer over de praktijkopdracht.

Eén of meerdere modules opnemen

In plaats van het volledige postgraduaat te volgen, kan je ook opteren om een aantal modules op te nemen. Volgende modules kan je apart, dus los van het postgraduaat volgen:  

  • Fundamentele inzichten in mind-body interventions (4 STP) - 600 euro 

  • Human-Centered Organisation Scan (6 STP) - 700 euro 

  • Blended Care – Cliëntgericht toepassen van Mindfulness Based interventions (3 STP) – 550 euro 
    Wie deze module combineert met het 1ste jaar Postgraduaat The Human-Centered Organisation, betaalt 300 euro (ipv 550 euro). Wie - na het volgen van deze module - het daaropvolgende academiejaar inschrijft voor het 1ste jaar postgraduaat The Human-Centered Organisation, krijgt een reductie van 250 eur op het inschrijvingsgeld. 

Schrijf je in via de online webregistratie en geef bij het veld ‘opmerkingen’ in voor welke specifieke module(s) je wenst in te schrijven

 

Interesse om in te schrijven voor het postgraduaat The Human-Centered Organisation? Dat kan via deze link !

Wil je meer info over elk vak van deze opleiding?

Raadpleeg de studiegids (ECTS-fiches)

In de studiegids kies je eerst de opleiding en het traject waarover je meer wil weten.
Klik 'Zoeken' en je kan snel naar de inhoud en leerdoelen van elk vak.

Word jij student aan Arteveldehogeschool?

Ben jij geïnteresseerd in een specifieke opleiding of meerdere opleidingen aan onze hogeschool? Of wil je graag op de hoogte blijven van infodagen, workshops en andere activiteiten die je helpen bij je studiekeuze?

Hou mij op de hoogte

Wil je graag in contact blijven met onze hogeschool?

Via onderzoeksprojecten, stages, bachelorproeven en andere samenwerkingen zorgen we voor een duurzame en nauwe relatie met het werkveld. Wil je graag dat we jou ook op de hoogte houden van onze werking en initiatieven?

Ik wil graag geïnformeerd worden