Programma

Om het getuigschrift van postgraduaat neurologische zorg te behalen, volg je de basisopleiding en één voortgezette opleiding naar keuze (dus in totaal 20 studiepunten). Om een voortgezette opleiding te volgen, dien je ingeschreven te zijn voor de basisopleiding of met succes de basisopleiding behaald te hebben.

 

In academiejaar 2019-2020 organiseert Arteveldehogeschool de basisopleiding en de voortgezette opleiding neurochirurgische zorg.

 

Basisopleiding neurologische zorg (semester 1)*

De basisopleiding is een must voor elke zorgverlener die te maken heeft met patiënten met een neurologische aandoening, ongeacht de setting waarin de patiënt verblijft.

In de basisopleiding neurologische zorg krijg je eerst de normale werking van het perifeer en centraal zenuwstelsel uitgelegd. Vervolgens leggen experts de meest voorkomende neurolo­gische ziektebeelden en hun behandelingen uit. De focus ligt dus voornamelijk op de biomedi­sche benadering van neurologische aandoeningen.

In de programmagids van het postgraduaat (pagina 7) vind je een schematisch overzicht van de basisopleiding neurologische zorg.

 

Voortgezette opleiding neurochirurgische zorg (semester 2)

Neurochirurgie is één van de hoekstenen in de behandeling van patiënten met een neurologi­sche aandoening. Deze snel evoluerende chirurgische specialiteit vraagt van verpleegkundigen een zeer specifieke kennis; Deze kennis is niet enkel van belang om de patiënt en z'n omgeving goed te informeren, maar ook om een adequate verpleegkundige observatie en interventie uit te voeren.

De voortgezette opleiding neurochirurgische zorg biedt verpleegkundigen die werken op een afdeling neurochirurgie of in het operatiekwartier een gede­tailleerde verdieping in alle mogelijke neurochirurgische behandelingen waar­bij steeds het belang van de neurover­pleegkundige benadrukt wordt.

In de programmagids van het postgraduaat (pagina 13) vind je een schematisch overzicht van de voortgezette opleiding neurochirurgische zorg.

 

Meer info over de twee andere voortgezette opleidingen beroertezorg en neurologische zorg vind je in de programmagids van het postgraduaat.

 

 

* Verpleegkundigen en paramedici die de basisopleiding neurologische zorg gevolgd hebben in 2010 of later, krijgen een vrijstelling voor deze module. De hogeschool die de voortgezette opleiding aanbiedt, kent de vrijstelling toe.