Jongeren en fake nieuws: hoe kunnen ouders helpen nepnieuws te herkennen en te kaderen?

Fake nieuws herkennen: niet zo simpel als je denkt!

Uit onze bevraging van meer dan 1000 jongeren blijkt dat slechts 3% gemakkelijk fake nieuws herkent. Vier op de vijf jongeren kunnen ook niet uitleggen wat fake nieuws precies is. Toch vinden ze het belangrijk om beter op de hoogte te zijn over dit onderwerp. Hiervoor rekenen ze in eerste plaats op hulp van hun ouders.

Maar dat is een probleem, want ouders  geven aan dat ze zelf te weinig kennis hebben over fake nieuws. Of ze weten niet goed hoe ze die kennis op maat van hun kinderen kunnen overbrengen.

Aan de slag samen met ouders en jongeren!

De uitdaging is bijgevolg een 'tool' te ontwikkelen die zowel inhoudelijk als vormelijk aansluit bij de noden en ongerustheden van ouders met betrekking tot de belangrijke rol die ze als referentiepunt voor nepnieuws ten aanzien van hun kinderen dienen te vervullen. Op basis van het human-centered design willen we ouders en kinderen betrekken bij het ontwikkelen van een innovatieve tool, op maat van ouders en hun kinderen. 

www.fakenieuws.be

 

Onderzoeksrealisaties en -publicaties

Onderzoeksrapport

Deprez, A., Janssens, C., D'Hulster, H., Hazebroek, M. (2020). Kunnen ouders fake nieuws herkennen en helpen ze hun kinderen bij het ontmaskeren van fake nieuws? Onderzoeksrapport. Arteveldehogeschool, Gent

EDUbox Nepnieuws - update 2020

De EDUbox Nepnieuws is ontwikkeld in samenwerking met VRT en Mediawijs. De tool kan ingezet worden voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs, zowel klassikaal (workshop/les) of indicitueel (interactieve videoles).
EDUbox Nepnieuws

FokFake: oplossingen hacken tegen fake news

Samen met en voor jongeren oplossingen ontwikkelen om hen weerbaar te maken tegen desinformatie. Een initiatief in samenwerking met AI-bedrijf Raccoons en VRT Innovatie.
FokFake