#SheDIDIT: Ambitieuze meisjes met ondernemende dromen

SheDIDIT Video

Wat?

#SheDIDIT is een uniek platform voor vrouwelijk ondernemend talent over etnisch-culturele achtergronden heen. Het zet vrouwen met een migratieachtergrond in de kijker, ondersteunt hen in het realiseren van hun dromen en verzamelt deze expertise in een Talentpool. #SheDIDIT is een samenwerking tussen Markant vzw, Muslinked en Arteveldehogeschool. 

Waarom?

#SheDIDIT’s reason why is enerzijds het aanbieden van een realistisch beeld van een ondernemende vrouw in het huidige diverse België. Anderzijds wil #SheDIDIT een positief signaal uitsturen naar de Vlaamse samenleving over de ongekende soms onbekende groep aan ondernemende vrouwen. Het doel is niet enkel deze vrouwen in de kijker zetten, maar ook andere meisjes en vrouwen stimuleren om hun ondernemende droom achterna te gaan.

Onderzoek: hoe zien meisjes divers vrouwelijk ondernemerschap in Vlaanderen?

#SheDIDIT draait rond de zichtbaarheid van ondernemende vrouwen met migratieroots. Maar ervaren deze dames ook hindernissen bij het waarmaken van hun ambitie, en door welke drivers worden ze overtuigd om het net wél te doen? We onderzochten het bij jonge meisjes mét en zonder migratieachtergrond, die nog de keuzes in hun leven moeten maken. We organiseerden onder leiding van Karijn Bonne, onderzoeker bij de Arteveldehogeschool, focusgroepen bij meisjes van gemiddeld 17 jaar, in zowel het reguliere onderwijs als in OKAN-klassen (onthaalklassen anderstalige nieuwkomers, kinderen van zeer recent geïmmigreerde ouders). De resultaten van dit kwalitatieve onderzoek geven exploratieve inzichten. 

Het volledige onderzoeksrapport lees je hier

Het boek "#(S)HEDIDIT: OVER ONDERNEMERSCHAP, JONGEREN EN DIVERSITEIT"

Ondernemersvaardigheden worden vandaag erkend als essentieel voor toekomstige professionals. Jongeren moeten worden voorbereid op ondernemen, als zelfstandige of werknemer. Tegelijkertijd zien we dat scholen diverser worden, net zoals de arbeidsmarkt en de maatschappij in het algemeen. Er is echter een gemis aan methodes om te werken rond ondernemerschap én jongeren én diversiteit.

Na twee jaar #SheDIDIT kwam de vraag om de ervaringen over het stimuleren van divers ondernemerschap te delen. #SheDIDIT wil het beeld van ‘de ondernemer’ bijstellen en zoveel mogelijk verhalen van ondernemers met diverse roots delen, en hun dromen helpen waarmaken. Dit boek is bedoeld voor ieder die met jongeren – zowel meisjes als jongens – aan diversiteit en ondernemerschap wil werken, zowel binnen een pedagogisch schoolproject als daarbuiten. Het biedt tips en oefeningen, talloze verhalen en getuigenissen van diverse ondernemers en een tool om met jongeren stap voor stap een ondernemend traject te doorlopen. Het boek bestellen doe je hier

 

 

 

Onderzoeksrealisaties en -publicaties

Drempels en drivers voor divers vrouwelijk ondernemerschap in Vlaanderen

Onderzoek onder leiding van Arteveldehogeschool bij jonge meisjes mét en zonder migratieachtergrond, gebaseerd op focusgroepen bij meisjes van gemiddeld 17 jaar, in zowel het reguliere onderwijs als in OKAN-klassen (onthaalklassen anderstalige nieuwkomers, kinderen van zeer recent geïmmigreerde ouders).
shedidit infographic

#(S)HEDIDIT: OVER ONDERNEMERSCHAP, JONGEREN EN DIVERSITEIT

Bonne, K. (2020). #(S)HeDIDIT: over ondernemerschap, jongeren en diversiteit. Politea.

#SheDIDIT: Insights in barriers and motivations for ethnic female entrepreneurship in Belgium

Bonne, K., Michiels, M. (2019). #SheDIDIT: Insights in barriers and motivations for ethnic female entrepreneurship in Belgium. Cross-Cultural Business Conference, May 16th-17th 2019, University of Applied Sciences Upper Austria,School of Management,CampusSteyr.