Slimme technologie voor het management van dagelijks leven van nierpatiënten

 

Geven uw patiënten ook vaak aan dat de impact van de nierdialyse op hun dagelijks leven groot is? Groter dan ze op voorhand hadden kunnen inschatten? Dat ze zich moe voelen, tijdsgebrek ervaren? Dat ze niet toekomen aan betekenisvolle activiteiten? En dat ze nood hebben aan gepaste informatie en ondersteuning op het juiste moment om de dialyse in hun dagelijks leven in te passen?

Voorgaand onderzoek

De laatste drie jaar doet de Arteveldehogeschool samen met Universiteit Gent, AZ Sint-Lucas Gent, UZ Gent, AZ Sint-Elisabeth Zottegem en AZ Glorieux Ronse onderzoek naar de beleving van de oudere (65+) en kwetsbare hemodialysepatiënten, voor wie de dialyse vaak permanent is.

Wat leerden we daaruit?

Vijfenzeventig procent van dialysepatiënten is 65 jaar of ouder. Patiënten die dialyse krijgen worden vanuit medisch en verpleegkundig standpunt uitvoerig opgevolgd en goed geïnformeerd over én tijdens hun behandeling. Terwijl de impact van de dialyse op het dagelijks leven van de patiënten groot is, geven ze aan te weinig informatie te krijgen om die impact te kunnen inschatten. Ze hebben op voorhand geen idee hoe hun dagelijks leven er zal uitzien. Dialyse is tijdrovend, vermoeiend en put uit, er blijft zo doende weinig kwaliteitsvolle tijd over voor essentiële en betekenisvolle activiteiten. Nochtans hebben betekenisvolle dagelijkse activiteiten een grote impact op de levenskwaliteit van personen
met een chronische aandoening. Meer aandacht voor adviezen hoe de dialyse in te passen in hun dagelijks leven, zou volgens hen zeer zinvol zijn.
Een eerste stap daarbij kan zijn om juiste en correcte informatie te geven op het moment dat die nodig is. Aan een folder hebben ze niet altijd zo veel want die speelt niet in op de specifieke noden op een zeker moment. Wat kan hen dan wel vooruithelpen?

Huidig onderzoeksproject

In het huidige onderzoeksproject van de Arteveldehogeschool willen we – in co-creatie met de patiënten en hun entourage oplossingen vinden zodat patiënten gepersonaliseerde informatie kunnen krijgen op het moment dat ze die nodig hebben. In deze fase van ons onderzoek verkennen we technologische mogelijkheden. Zouden we de patiënten en hun entourage kunnen helpen via smartphone, tablet of computer? Stel je voor dat ze hun vragen zouden kunnen stellen aan een spraakassistent: ‘Siri, wat moet ik doen? Kan je me helpen met…’

Wil je meer informatie over het project of wil je op de hoogte gebracht worden van de resultaten? Contacteer de onderzoekers!

Ben je zorgverlener en werk je op dialyse? Vul onze korte vragenlijst in via deze link.