Valorisatie Activ-age@home

Het zelfontworpen functionele oefenprogramma ACTIV-AGE@home (Actief@thuis) is opgebouwd rond dagelijkse activiteiten in eigen huis. Het heeft als doel de kwetsbaarheid van frêle 70-plussers te counteren en de functionaliteit te verhogen. Het acht weken durende programma bestaat uit oefeningen die gebaseerd zijn op dagelijkse activiteiten. De oefeningen worden geïndividualiseerd en alleen of met twee à drie ouderen samen uitgevoerd, bij voorkeur bij de oudere thuis. Uit de resultaten van het onderzoeksproject ACTIV-AGE@ home blijkt dat frêle ouderen - na afloop van het acht weken durende oefenprogramma - positieve effecten ervaren op fysiek en mentaal vlak alsook een hogere zelfredzaamheid.

Op vraag van de zorgsector wordt ACTIV-AGE@ home nu toegankelijk en beschikbaar gemaakt. Promotiematerialen (brochures, affiches, deelname aan evenementen) en een kant-en-klaar oefenaanbod (oefenboekjes, trainingsfiches, instructiefilmpjes) zijn beschikbaar voor professionelen en vrijwilligers.

Leer meer over dit beweegprogramma op een studiedag die op maat kan aangeboden worden: hierbij combineert men een boeiende kennismaking met recent onderzoek over ouderen en bewegen, en een doe-sessie. Bijkomend wordt de mogelijkheid geboden om de ervaringen met ACTIEF @THUIS door middel van twee terugkomsessies te bespreken. 

Programma (te bespreken)

8.45u

Onthaal

9.00u

Voormiddagprogramma met pauze

·         Recente onderzoekmatige inzichten over frêle ouderen en bewegen

·         Doe-sessie met do’s en dont’s / tips en tricks

·         Aan de slag met de toolbox

12.30u

Einde


Lesgevers

Deze studiedag wordt verzorgd en begeleid door Marianne Belpaire (docent Lichamelijke Opvoeding en Bewegingsrecreatie) en Kathleen Willems (docent Ergotherapie) en studenten uit beide opleidingen. 

 

Meer info: marianne.belpaire@arteveldehs.be of kathleen.willems@arteveldehs.be