Welke houding neem ik aan?

De manier waarop je je verhaal brengt, is minstens even belangrijk als de inhoud van je presentatie. Door gebaren, lichaamsexpressie en gelaatsuitdrukking ondersteun je voortdurend wat je zegt. Kennis van je lichaamstaal helpt je om een goede presentatie neer te zetten.

Enkele tips:

  • Blijf het liefst rechtstaan als je voor een groot publiek moet spreken. Als je zit, kom je minder dynamisch over.
  • Sta niet met je rug naar het publiek.
  • Leun niet op een tafel of een stoel.
  • Maak oogcontact met het publiek. Spreek dus niet met je ogen naar boven of naar beneden gericht.
  • Verplaats je blik regelmatig. Kijk niet altijd naar dezelfde kant van de groep.
  • Houd je handen niet voor je mond als je spreekt. Dat dempt het geluid.
  • Vermijd nerveuze gebaren zoals aan een ring draaien of aan je kleding friemelen.
  • Maak ondersteunende gebaren, die je verhaal levendig maken. Onthoud wel: less is more.
  • Houd een spiekbriefje of balpen vast. Dat geeft een houvast. Let erop wat je met dat voorwerp doet. Een spiekbriefje dubbel vouwen of klikken met het knopje van een pen, kan je luisteraars afleiden.

 

Hoe sta je vooraan als je voor een groep spreekt?

Bron: http://www.lichaamstaal.nl

 

 

 

1. Uitdagend 

Vooral als de spreker daarbij wat naar voren leunt, kan de houding met beide handen op de heupen uitdagend, eigenwijs of zelfs agressief over komen. Het geeft een indruk van: 'Ik weet het wel!'. Het publiek zal zich hierdoor eerder verdedigend opstellen. Het is daarom moeilijk om iemand vanuit deze houding te overtuigen of beïnvloeden.

 

2. Gesloten

Als je tijdens je toespraak je armen kruist, maak je een gesloten indruk op anderen. Zo’n houding belemmert jou ook een vrije presentatie, want je kan je handen minder goed gebruiken om je verhaal te ondersteunen. Luisteraars die zich onwillekeurig aan jouw houding spiegelen, sluiten zich ook af en staan minder open voor wat je vertelt.

 

3. Heersersallure

Als je je handen op je rug vasthoudt, fixeer je daarmee de belangrijkste hulpmiddelen bij je presentatie. Hierdoor kun je een erg geremde indruk maken. Deze houding kan je als spreker ook een soort heersersallure verschaffen, zeker als je met je handen je schouders naar achteren trekt en daarbij ook je kin omhoog steekt.

 

4. Zelfvertrouwen

Veel mensen vrezen dat ze er stijf uitzien als ze hun handen langs hun lichaam houden. Toch is dat meestal niet zo, omdat deze houding het meest uitnodigt om ondersteunende handbewegingen te maken. Gebaren maken de toespraak dynamisch. Als je die houding aanneemt, kom je ontspannen over. Je voelt je zelfverzekerd en vrij om te spreken.

(Bron: Syllabus Communicatieve vorming 1 – OSO - Arteveldehogeschool)