Verplichte instaptoets voor lerarenopleidingen

Je droomt ervan om voor de klas te staan? Als je je wil inschrijven voor de opleidingen Educatieve bachelor kleuteronderwijs, Educatieve bachelor lager onderwijs of Educatieve bachelor secundair onderwijs in Vlaanderen moet je een verplichte instaptoets afleggen. Deze instaptoets is dezelfde in alle hogescholen en hoef je dus maar één keer te maken. 

Die instaptest geldt zowel voor studenten die de dagopleiding willen volgen als zij die voor afstandsonderwijs of een verkorte opleiding of het verwerven van een extra onderwijsbevoegdheid (Educatieve bachelor secundair onderwijs), een verkorte opleiding (Educatieve bachelor lager onderwijs) of het SWITCH-traject (Educatieve bachelor kleuteronderwijs) willen kiezen.


Wat is de instaptoets? 

De instaptoets heeft de bedoeling om te peilen naar je startcompetenties en studiemethode. Op die manier krijg je zelf een goed beeld van je sterke en minder sterke punten. De resultaten van die instaptoets bepalen niet of je een opleiding mag volgen. Jij beslist. Het afleggen van de instaptoets is wel een voorwaarde om je te kunnen inschrijven.

Instaptoets Educatieve bachelor kleuteronderwijs
Studievaardigheden- en motivatietest 15 min.
Nederlands 45 min.
Instaptoets Educatieve bachelor lager onderwijs
Studievaardigheden- en motivatietest 15 min.
Nederlands 45 min.
Wiskunde 45 min.
Frans 75 min.
Instaptoets Educatieve bachelor secundair onderwijs
Studievaardigheden- en motivatietest 15 min.
Nederlands 45 min.

 

Lees de informatiefolder


Waar en wanneer kan ik de instaptoets afleggen?

Je kan de instaptoets maken waar en wanneer je wilt. Dit is kosteloos. Surf naar onderwijskiezer.be om de toets af te leggen. Het is mogelijk om onderdelen te spreiden. Dat betekent dat je de instaptoets niet in één keer volledig moet invullen.


Hoe bereid ik me voor op de instaptoets?

Inhoudelijk voorbereiding voor de instaptoets is niet nodig. Je hebt je rijksregisternummer (identiteitskaart) nodig om in te loggen. Het is aangeraden om kladpapier en schrijfmateriaal te voorzien. Kies voor een rustige ruimte waar je ongestoord kan werken. De instaptoets Frans (voor lager onderwijs) bevat enkele kijk- en luisterfragmenten. Een hoofdtelefoon kan hierbij handig zijn.  


Heb je vragen over de instaptoets?

Spreek ons gerust aan op een infodag, wij geven je alle nodige informatie. 


Ik heb mijn test afgelegd. Wat nu?

  • Overtuigd? Schrijf in!  Dat kan vanaf 28 juni 2019. Na de test krijg je een bewijs van deelname. Je hebt dat document nodig om je te kunnen inschrijven voor één van onze lerarenopleidingen.
  • Twijfel je nog? Kom langs op een infodag  om te spreken met één van de medewerkers of huidige studenten. Heb je specifieke vragen neem dan contact op met een medewerker van de opleiding.
  • Niet tevreden? Geen reden tot paniek! De instapproef wil een beeld schetsen van je startniveau. Bij de start van de opleiding kijken we samen met jou om je zo goed mogelijk te begeleiden. Wil je hierover meer informatie, klik hier voor ons begeleidingsaanbod.

Word jij student aan Arteveldehogeschool?

Ben jij geïnteresseerd in een specifieke opleiding of meerdere opleidingen aan onze hogeschool? Of wil je graag op de hoogte blijven van infodagen, workshops en andere activiteiten die je helpen bij je studiekeuze?

Hou mij op de hoogte

Wil je graag in contact blijven met onze hogeschool?

Via onderzoeksprojecten, stages, bachelorproeven en andere samenwerkingen zorgen we voor een duurzame en nauwe relatie met het werkveld. Wil je graag dat we jou ook op de hoogte houden van onze werking en initiatieven?

Ik wil graag geïnformeerd worden