Verplichte instaptoets voor lerarenopleidingen

Je droomt ervan om voor de klas te staan? Als je je wil inschrijven voor de bacheloropleiding Kleuteronderwijs, Lager onderwijs of Secundair onderwijs in Vlaanderen moet je een verplichte instaptoets afleggen. Deze instaptoets is dezelfde in alle hogescholen en hoef je dus maar één keer te maken. 

Die instaptest geldt zowel voor studenten die de dagopleiding willen volgen als zij die voor afstandsonderwijs (Leraar secundair onderwijs), een verkorte opleiding (Leraar lager onderwijs en Leraar secundair onderwijs) of het SWITCH-traject (Leraar kleuteronderwijs) willen kiezen.


Wat is de instaptoets? 

De instaptoets heeft de bedoeling om te peilen naar je startcompetenties en studiemethode. Op die manier krijg je zelf een goed beeld van je sterke en minder sterke punten. De resultaten van die instaptoets bepalen niet of je een opleiding mag volgen. Jij beslist. Het afleggen van de instaptoets is wel een voorwaarde om je te kunnen inschrijven.

Instaptoets bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs
Studievaardigheden- en motivatietest 15 min.
Nederlands 45 min.
Instaptoets Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs
Studievaardigheden- en motivatietest 15 min.
Nederlands 45 min.
Wiskunde 45 min.
Frans 75 min.
Instaptoets Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs
Studievaardigheden- en motivatietest 15 min.
Nederlands 45 min.

 

Lees de informatiefolder


Waar en wanneer kan ik de instaptoets afleggen?

Je kan de instaptoets maken waar en wanneer je wilt. Dit is kosteloos. Surf naar onderwijskiezer.be om de toets af te leggen. Het is mogelijk om onderdelen te spreiden. Dat betekent dat je de instaptoets niet in één keer volledig moet invullen.

Wij geven je de kans om samen met medekandidaat-studenten en in het bijzijn van een docent de instaptoets te maken. Lees hier hoe je samen de instaptoets kan afleggen.


Hoe bereid ik me voor op de instaptoets?

Inhoudelijk voorbereiding voor de instaptoets is niet nodig. Je hebt je rijksregisternummer (identiteitskaart) nodig om in te loggen. Het is aangeraden om kladpapier en schrijfmateriaal te voorzien. Kies voor een rustige ruimte waar je ongestoord kan werken. De instaptoets Frans (voor lager onderwijs) bevat enkele kijk- en luisterfragmenten. Een hoofdtelefoon kan hierbij handig zijn.  


Leg de instaptoets samen af!

Wens je graag in bijzijn van medekandidaat-studenten en een docent de instaptoets af te leggen? Dat kan! Op de infodagen van 21 april, 30 juni en 5 september kan je op campus Sint-Amandsberg, Brusselsepoort en Kattenberg hiervoor terecht.  Wij zorgen alvast voor een drankje en een rustige omgeving.

Voor het afleggen van de instaptoets lager onderwijs op de campus, moet je je vooraf inschrijven. Dit kun je doen op de infodagen van 10 maart, 21 april of 30 juni.


Ik heb mijn test afgelegd. Wat nu?

  • Overtuigd? Schrijf in!  Dat kan vanaf 29 juni 2018. Na de test krijg je een bewijs van deelname. Je hebt dat document nodig om je te kunnen inschrijven voor één van onze lerarenopleidingen.
  • Twijfel je nog? Kom langs op een infodag  om te spreken met één van de medewerkers of huidige studenten. Heb je specifieke vragen neem dan contact op met een medewerker van de opleiding.
  • Niet tevreden? Geen reden tot paniek! De instapproef wil een beeld schetsen van je startniveau. Bij de start van de opleiding kijken we samen met jou om je zo goed mogelijk te begeleiden. Wil je hierover meer informatie, klik hier voor ons begeleidingsaanbod.