Wetenschapscommunicatie

Arteveldehogeschool levert inspanningen om het brede publiek laagdrempelig te laten kennismaken met wetenschap. We informeren en enthousiasmeren kinderen tot volwassenen met steun van de Vlaamse overheid (Departement Economie, Wetenschap en Innovatie) en vaak in samenwerking met externen zoals de andere instellingen van de Associatie Universiteit Gent. De activiteiten worden georganiseerd door de expertisecel wetenschapscommunicatie in samenwerking met studenten, docenten en onderzoekers. 

wetenschapscommunicatie

De Wonderlijke Wandeling

wetenschapscommunicatie
Wonderlijke wandeling met Ghislaine, de oudste gids van Gent

Een Wonderlijke Wandeling vol wetenschap waar je het niet verwachtte. Je ontdekt hoe je een standbeeld meet zonder erop te klimmen, hoe je je evenwicht houdt zonder in de Graslei te vallen, hoe kleuren werken in het Graffitistraatje en hoe je zoals de draak op het Belfort kan vliegen. De eigenwijze audiogids Ghislaine gidst je door haar historische Gent. Ze is vol verwondering als het over wetenschap gaat, al kent ze er zelf niet veel van aan het begin van de wandeling. Over haar leeftijd wil ze het niet hebben. Over kanonnen, draken en ... George Clooney praat ze honderduit.

De wandeling is 2,7 km. Reken op 2,5 uur ontdekkingsplezier, al wil je wetenschapper misschien eindeloos uitproberen.

Wonderlijke wandeling met het monster van Puyenbroeck

De natuur is de leukste speeltuin die er is om te experimenteren. Bouw een minikamp alsof je een egel bent, roep bingo als je alle diersporen vond, zie als een vleermuis en kom te weten hoe de wieken van een molen draaien. Onderweg vertelt het ondeugende monster van Puyenbroeck als audiogids wat hij al eeuwenlang zag. En hoe je op kikkers fluit. Of niet?

Ook deze wandeling bezorgt je ongeveer 2,5 uur ontdekkingsplezier op een afstand van 2,6 km. Ravot daarna nog in het mooie domein, of bezoek het molencentrum Mola.

Kinderen stellen veel vragen. En terecht! We willen hen stimuleren om vanalles uit te proberen en zo zélf te ontdekken hoe iets werkt. Mislukt iets? Niet erg, ook dat is wetenschap. Gewoon initiatief nemen om bij te sturen en je bereikt een resultaat waar je trots op bent en plezier aan beleefde.
Lies Van Loocke (Educatieve bachelor secundair onderwijs) & Lise Van der Haegen (Expertisecel wetenschapscommunicatie)
Voor wie?

Deze wandeling is gemaakt voor 9- tot 14-jarigen en hun begeleiders. Jongere nieuwsgierigen zijn met wat hulp natuurlijk ook welkom.

Door wie?

Al duizenden kinderen leerden in hun vrije tijd onderzoeken, experimenteren en ontwerpen door onze Jonge Ontdekkers uit de Educatieve bachelor secundair onderwijs die de opdrachten in deze wandeling maakten. Het laagje humor, geschiedenis, erfgoed, natuur en cultuur bovenop onze wetenschappelijke proefjes hebben we te danken aan de samenwerking met Visit Gent (wandeling Gent), provincie Oost-Vlaanderen (wandeling Puyenbroeck) en Het Geluidshuis. Het maakt van deze wandelingen een unieke en leuke uitstap voor jong en oud. 

Hoe?
  • Wonderlijke wandeling Gent: Haal je routeplan af in het toeristisch infokantoor van Visit Gent of download het hier. Luister naar Ghislaine in de audiogids van Het Geluidshuis.
  • Wonderlijke wandeling Puyenbroeck: Haal je routeplan af in het bezoekerscentrum van provinciaal domein Puyenbroeck, molencentrum Mola of download het hier. Luister naar het monster van Puyenbroeck in de audiogids van Het Geluidshuis.
Waarom?

Al duizenden kinderen leerden in hun vrije tijd onderzoeken, experimenteren en ontwerpen door onze Jonge Ontdekkers die de opdrachten van deze wandelingen maakten. Het zijn stuk voor stuk belangrijke vaardigheden in onze samenleving door de nood aan STEM-profielen (Science, Technology, Engineering & Mathematics) en het vormen van kritische, ondernemende wereldburgers die zelf oplossingen vinden voor uitdagingen.

In samenwerking met
  • Arteveldehogeschool (Educatieve bachelor secundair onderwijs en Expertisecel wetenschapscommunicatie)
  • Visit Gent
  • Provincie Oost-Vlaanderen (domein Puyenbroeck en molencentrum Mola)
  • Het Geluidshuis

Kinderuniversiteit

De Kinderuniversiteit laat kinderen tussen vijf en twaalf jaar & hun ouders proeven van wetenschap op de campus van een hoger onderwijsinstelling. Telkens op zondagvoormiddag of woensdagnamiddag. Nieuwsgierige aagjes wonen eerst een show of les in een auditorium bij en steken nadien zelf de handen uit de mouwen in één van de workshops. Voor ouders voorzien we ouderopvang. 

Voor wie? Kinderuniversiteiten zijn er voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar.

Door wie? De Kinderuniversiteiten aan Arteveldehogeschool worden gegeven door onderzoekers en studenten uit onze verschillende expertisenetwerken. De organisatie en de communicatie is in handen van de expertisecel wetenschapscommunicatie.

Meer info? Alle info over komende edities vind je op www.kinderuniversiteit.be. Schrijf je onderaan de website in op de nieuwsbrief of volg de facebookpagina van de Kinderuniversiteit om geen enkele editie te missen. 

 

Onze kindjes hebben zich echt geamuseerd. Heel tof gedaan, een dikke proficiat aan alle begeleiders. 'Het waren supertoffe en grappige meesters en juffen' zei onze zoon. Voor herhaling vatbaar dus.
Hartelijk dank voor de perfecte organisatie ! Mijn zoon is dolenthousiast.
Een dikke pluim voor de organisatie van deze Kinderuniversiteit. En speciaal voor de studenten een superdikke pluim voor hun gedrevenheid! Onze dochter was heel enthousiast.
Reacties van ouders

Jonge ontdekkers

wetenschapscommunicatie

Jonge Ontdekkers leert kinderen onderzoeken. Thuis, in de klas of in een jeugdorganisatie. Op jongeontdekkers.be vind je laagdrempelige activiteitenfiches om mee aan de slag te gaan en tips over hoe je leert onderzoeken en experimenteren.

Wat dacht je van een eigen rookkanon bouwen? Of ontdekken hoe je voorwerpen kan doen bewegen zonder ze aan te raken? Of je eigen stuiterbal maken?

Voor wie? 4- tot 14-jarigen en begeleiders (ouders, leerkrachten, jeugdwerkers).

Door wie? e activiteiten van Jonge Ontdekkers worden gemaakt door de lerarenopleidingen, de bachelor Pedagogie van het Jonge Kind en de expertisecel wetenschapscommunicatie. Ze vloeien voort uit activiteiten van VLAIO STEM-partnerschappen, Kinderuniversiteiten, Dag van de Wetenschap enz. 

Meer info

Wetenschapsfestival Gent

Op de vierde zondag van november is het in heel Vlaanderen Dag van de Wetenschap. In Gent organiseren alle hoger onderwijsinstellingen, waaronder Arteveldehogeschool, en Stad Gent het Wetenschapsfestival Gent

Zo’n 5000 bezoekers ontmoeten er wetenschap(pers) in (kinder)workshops, lezingen, op wandelingen en een grote experimentenmarkt.

wetenschapscommunicatie

Voor wie? Dag van de Wetenschap richt zich tot iedereen. 

Door wie? De activiteiten worden gegeven door studenten, docenten en onderzoekers van alle Gentse hoger onderwijsinstellingen, waaronder ook enthousiaste medewerkers van Arteveldehogeschool.  Daarnaast nemen ook externe organisaties deel zoals stadsdiensten en bedrijven.

Wanneer en waar? Het Wetenschapsfestival Gent op Dag van de Wetenschap vindt elk jaar plaats op de vierde zondag van november. 

Waarom? Dag van de Wetenschap is een initiatief van de Vlaamse Overheid, die van Dag van de Wetenschap een jaarlijks terugkerend gebeuren maakt. 

Meer info: Contacteer Lise Van der Haegen, medewerker wetenschapscommunicatie via lise.vanderhaegen@arteveldehs.be of 09 234 95 41.

Wetenschapscafé

Een wetenschapscafé is er voor iedereen met een gezonde dorst naar kennis en wetenschap. Het concept? Wetenschap tussen pot en pint. Twee wetenschappers voeren een informeel gesprek op café over een maatschappelijk relevant thema. Van artificiële intelligentie tot hoogbegaafdheid of mentaal welzijn. Een  moderator leidt alles in goede banen en voorziet ruimte voor jouw vragen.

Alle sessies kan je achteraf ook herbekijken via YouTube en herbeluisteren via de podcast. De wetenschapscafés zijn een samenwerking tussen Arteveldehogeschool, UGent, HOGENT en Howest.

Voor wie? Iedereen
Wanneer? Dinsdagavonden doorheen het academiejaar
Waar? Online en in Eetcafé Toreke (Gent) – VC Mozaïek (Kortrijk) – De Snuffel (Brugge)
Praktisch: De wetenschapscafé’s zijn gratis
Meer info: lise.vanderhaegen@arteveldehs.be of www.wetenschapscafe.be