“De carrièreswitch maakte me opnieuw gelukkig”: Niels koos op latere leeftijd voor een lerarenopleiding

Onderwijs

Niels Dillen werkte zes jaar lang in de grafische sector. Tot het bedrijf waarvoor hij werkte, besloot het personeelsbestand af te slanken. “Dat raakte me heel hard. Ik hield van mijn job en zat in een fantastisch team. Ik geraakte in een burn-out. Na wat rust wilde ik niet bij de pakken blijven zitten.” Hij besloot om de Educatieve Bachelor Lager Onderwijs te volgen. Lees zijn tips en inzichten als je ook een carrièreswitch naar het onderwijs overweegt.

niels dillen carrièreswitch

Waarom besliste je om terug te gaan studeren?   

Terugkeren naar dezelfde werkwereld sprak me niet meer zo aan. Bovendien dacht ik er al langer over na om de stap te zetten naar het leraarschap. Dankzij een heroriëntatiecursus van de VDAB werd het duidelijk dat ik hiervoor gewoon moest dúrven gaan en de keuze die ik al in mijn hoofd had gemaakt de juiste was. Ook de geweldige steun van mijn partner Cynthia was onontbeerlijk in deze nieuwe weg. Zonder haar was dit allemaal veel moeilijker geweest! 

 

Welke uitdagingen en beloningen kwam je tegen in je traject? 

Je zet je leven eigenlijk even op pauze. Soms kan dat moeilijk zijn omdat je vrienden, familie en kennissen op een totaal ander tempo leven. Je zegt vaker ‘nee’ tegen een bepaald feestje, een uitstap … en niet iedereen begrijpt dat even goed. Toch ervaar ik die pauzeknop als iets heel positiefs: je krijgt er enorm veel voor terug. Zo leerde ik fantastische mensen kennen. Mijn medestudenten waren vaak 10 jaar jonger, maar we hielpen elkaar door dik en dun. Ook bij de docenten kon ik steevast terecht. Zij begrepen maar al te goed voor welke uitdagingen ik stond. En de grootste beloning? Alle kansen die je krijgt!  

Na een lerarenopleiding krijg je de kans om een geweldige job te doen. Eentje waarin je kan groeien. Daar word ik zeer gelukkig van, zowel op professioneel vlak als in mijn persoonlijk leven!
Niels Dillen

Wat trok jou aan in de opleiding Lager Onderwijs aan Arteveldehogeschool? 

Ik leg graag dingen uit omdat ik daardoor leerlingen en collega’s kan helpen groeien. Soms zie je de verwondering of het enthousiasme in hun ogen. Op die manier merk je dat je echt iets kan bijdragen! Ook al deed ik mijn job als grafisch ontwerper zeer graag en werkte ik in een heel tof team, toch had ik het gevoel dat ik vooral werkte voor de winst van het bedrijf. 

Via het VDAB-traject kon ik kiezen uit twee scholen. Waarbij ik bij de ene enkel wat brochures in de hand kreeg geduwd, maakten de campusmedewerkers en docenten van Arteveldehogeschool uitgebreid tijd voor mij toen ik de infodag had gemist. Ik merkte meteen de gedrevenheid en de deskundigheid die de docenten aan de dag leggen. Je merkt dat hun vak niet zomaar een deel van hun ‘job’ is maar dat dit echt een passie is die ze willen overbrengen op de studenten. 

 

Wat is het hoogtepunt in de weg die je tot nu toe hebt afgelegd? 

Voor mij is het grootste hoogtepunt op professioneel vlak zeker de functie die ik nu uitoefen als pedagogisch ICT-coördinator. Als ik zie waar ik tien jaar geleden stond in vergelijking met nu, dan ben ik zeer blij met de beslissingen die ik heb genomen! Ik heb zoveel bijgeleerd over mezelf. Nu heb ik de kans om mijn passie met anderen te delen en ook hen warm te maken voor ICT en media. 

 

Heb je nog een gouden tip voor wie een carrièreswitch of lerarenopleiding overweegt? 

Voel je een burn-out aankomen of ben je niet gelukkig met hoe je leven nu gaat? Dan kan een carrièreswitch zeker helpen. Door te studeren, vond ik een job die aanvoelt als een hobby. Maar voor alles geldt: als je iets wil bereiken, moet je ervoor werken. Soms waren er periodes waarbij het leek alsof ik over een heel hoge berg moest klauteren. Maar eens erover, zijn er periodes van rust en blijdschap dat je die berg hebt beklommen. Geef dus niet op, zet door en je zal er later van genieten.