Technologie in de kroeg

Gezondheid en Zorg

Dat de hogeschool actief inzet op samenwerken met het werkveld en het realiseren van impact op het veld is ondertussen geen geheim meer. Meer nog, het is een duidelijke strategie die ook binnen ons expertisenetwerk met stip is genoteerd.

Hoe mooi kan het zijn … wanneer onderzoekers hun projecten waarmaken op basis van noden van het werkveld en samen met het werkveld het verschil in de praktijk kunnen maken. En nog mooier … wanneer onderzoekers hun bevindingen kunnen exporteren naar werkveldactoren die geen partner waren in het onderzoeksproject maar wel geïnteresseerd zijn in wat we onderzoeken en wat we vaststellen.

Dat doen we vanuit onze Techcafés: we deden dit al online (mét felicitaties vanuit VLAIO), maar dit academiejaar gaan we live aan de slag!

Neem nu bijvoorbeeld de onderzoeksprojecten binnen onze innovatielijn Technologie: MSSTEnvision, Smartglasses, Smart textiles, AI, … Thema’s waarbinnen heel wat onderzoek werd verricht en waar er bevindingen zijn waar het veld op zit te wachten zonder dat we het vaak beseffen.

Voor Blikopener was het moment rijp om rond concrete projecten verbinding te maken tussen onderzoekers en werkveld. En laat een café nu de plek bij uitstek zijn waar mensen elkaar ontmoeten om samen van gedachten te wisselen en te praten over een thema dat hen interesseert en hen aanbelangt.

Bij wijze van proef werden in de periode april-mei-juni twee Techcafés georganiseerd: een eerste rond MSST en een tweede over smart textiles. Blikopener bracht het respectievelijke onderzoeksteam samen met geïnteresseerde werkveldactoren om, op basis van de onderzoeksresultaten, te horen waar de verdere toekomst lag voor hun projecten en waar werkveldactoren mogelijkheden zien. Daar waar dat in het ene project leidt naar mogelijkheden om dienstverlening uit te bouwen, leidt het bij de andere naar mogelijkheden voor vervolgonderzoek met meteen nieuwe geïnteresseerde partners.

De Techcafés waren, hoewel ze nog online werden georganiseerd, een succes. Zoveel is zeker. We plannen om  dit academiejaar verder met techcafés live aan de slag te gaan, op café, en het concept uit te breiden voor projecten binnen de andere innovatielijnen Active Ageing, Leiderschap en Future Proof Eerste Lijn. Onze Blikopener is de spil in dit verhaal van verbinding. 

Tot slot nog deze oproep: is jouw (onderzoeks)project op een punt gekomen waar je met werkveldactoren wil reflecteren en een verdere toekomst met impact voor jouw project wil realiseren? 1 adres … Blikopener helpt je graag verder!

>> Contacteer onze Blikopener: tomas.lambrecht@arteveldehs.be