1. Virtual Gaming Simulation: ENvisionPRO

Opleiding en bijscholing via simulatie in de zorg

Sinds jaar en dag is simulatie een belangrijke methodiek om zorgverleners op te leiden en bij te scholen. Arteveldehogeschool heeft ruime ervaring in het gebruik van deze methodiek, gaande van de inzet van eigen VR- en AR-toepassingen tot hoogtechnologische simulatiepoppen en immersive rooms. Het voordeel van het gebruik van simulatie bij de coaching van zorgverleners in het werkveld heeft zijn meerwaarde in Vlaanderen al bewezen. Simulatie professionaliseert deelnemers door in een realistische en veilige omgeving zelfstandig en in team de verworven klinische kennis en communicatieve vaardigheden in een acute patiëntensituatie toe te passen.

Werking virtuele gaming simulatie

COVID-19 zorgde evenwel voor een verminderde inzet van reallife simulatie in het werkveld. Via dit project gaat Arteveldehogeschool op zoek naar een volwaardig online alternatief. Binnen dit project worden twee virtuele gaming simulaties (VGS) ontwikkeld.

De virtuele simulaties maken gebruik van gestandaardiseerde patiënten waarbij filmclips realistische scenario's in beeld brengen. In het scenario zijn meerdere beslissingsmomenten verwerkt die deelnemers uitdagen op hun klinische competenties en soft skills. Debriefing dient ingebouwd te worden zodat alle werkzame ingrediënten van simulatieonderwijs gegarandeerd zijn. VGS is webbased en zeer toegankelijk voor medewerkers in het werkveld, zelfs bij thuiswerksituaties. De online simulatie is overal en altijd mogelijk, enkel een internetverbinding is nodig. 

Noden zorg en uittesten tool

Binnen ENvisionPRO willen we de mogelijkheden van VGS-toepassingen in het werkveld verkennen. Via co-creatie en diverse try-outs exploreren we de mogelijkheden van VGS binnen levenlang leren.

Heb je een idee?

Heb je zelf een ontwikkelidee voor VGS?

Contacteer ons! We bekijken graag samen de mogelijkheden.

Uittesten?

Heb je interesse om de Virtual Gaming Simulation rond maaltijdbegeleiding te leren kennen of uit te testen?

Blijf op de hoogte

Volg de ontwikkeling van de eerste twee Europese Virtual Gaming Simulations in Envision op de voet via onze website.

2. Multisensory storytelling: zelf cliëntgerichte virtual reality (VR) ontwikkelen

Multisensoriële storytelling verrijkt met virtual reality

Vanuit Arteveldehogeschool is Multi-sensoriële storytelling (MSST) verrijkt met virtual reality (MSST-VR) ontwikkeld. Het is een vorm van reminsicentie waarbij een kort verhaal aangevuld met diverse prikkels wordt aangeboden. Deze therapievorm richt zich vooral naar personen met beperkte fysieke en communicatieve mogelijkheden zoals personen met dementie of een verstandelijke beperking.  

Met dit project willen we organisaties en de individuele zorgprofessionals ondersteunen in het leren zelf ontwikkelen van MSST-VR verhalen op maat van hun cliënten en in het adequaat integreren in hun dagelijkse werking.  

Daarnaast ontwikkelen we andere toepassingsmogelijkheden van VR die zorgprofessionals zelf op maat van hun cliënten kunnen ontwikkelen. Denk daarbij aan groepsreminiscentie, angstreductie, afleiding en relaxatie. 

Cocreatie en aanpak uitbreiden naar andere digitale toepassingen

We gaan via cocreatie de nodige instrumenten en ondersteuningsvormen maken om de implementatie van cliëntgerichte VR mogelijk te maken. Daarnaast onderzoeken we of onze aanpak om zorgprofessionals zelf te leren digitale toepassingen te ontwikkelen, kan toegepast worden op andere technologische oplossingen.   

Samenwerking met zorgprofessionals

We werken voornamelijk samen met zorgprofessionals die werken met personen met een verstandelijke beperking of oudere personen. We merken echter de gelijklopende uitdagingen voor zorgprofessionals die werken in de geestelijke gezondheidszorg of revalidatiecentra.  

Doelgroep: organisaties die openstaan voor technologie

Organisaties die interesse hebben in de duurzame integratie van nieuwe technologische toepassingen in hun dagelijkse werking. Zorgprofessionals die gemotiveerd zijn om, mits aangepaste ondersteuning, zelf nieuwe technologische toepassingen van VR te ontwikkelen.  

Technologie in de zorg op maat van cliënten

Technologie is niet meer weg te denken uit de zorg. Voor organisaties is het niet evident om een keuze te maken uit het aanbod van technische oplossingen. Daarnaast blijkt het een grote uitdaging om zorgprofessionals met deze technologie te laten omgaan en om deze duurzaam te integreren in het werkveld.  Om het duurzaam en betaalbaar te maken voor organisaties leren we zorgprofessionals zelf technologische toepassingen te ontwikkelen op maat van hun cliënten.  

Meer over MSST

Download gratis verhalen en leer hoe je ermee aan de slag kan in de praktijk. 

Ontdek ons vormingsaanbod

Cliëntgerichte VR als therapie inzetten

Virtual reality (VR) is heel relevant als therapievorm bij onder andere participatieproblemen, spanning, angst of ontwikkelen van sociale vaardigheden. Arteveldehogeschool leert je om zelf VR materiaal te ontwikkelen en zelf aan de slag te gaan met cliëntgerichte VR. 

Deze zelf ontwikkelde VR activiteiten kunnen gebruikt worden bij kinderen, volwassenen of ouderen. We leren je om zelf VR materiaal te ontwikkelen zodat het materiaal multi-inzetbaar is in je organisatie: in therapie, bij marketing, opleiding van je personeel of tijdens sollicitatiegesprekken.

1. Gratis demo in je organisatie

2. Vormingsaanbod op maat van je organisatie

  • DIY-traject 
  • ondersteuningstraject 
  • coachingstraject 

3. Vormingsreeks

Leer zelf hoe je VR-therapie kan maken op maat van jouw cliënten.

Maak kennis met het team

Samenwerken met ons?

Vraag onderzoek op maat aan

We helpen je graag met het formuleren van je onderzoeksvraag en -aanpak.