Cijfers en gevolgen aangezichtsverlamming

Jaarlijks worden in België naar schatting 758 tot 2298 kinderen getroffen door een perifere aangezichtsverlamming (Wolfovitz et al., 2016). De aandoening kan zowel aangeboren als verworven zijn. Een aangezichtsverlamming is zowel fysiek, functioneel als psychosociaal zeer ingrijpend in de ontwikkeling van een kind (Reddy & Redett, 2015).

Levenskwaliteit verhogen met mimetherapie

Mimetherapie is een op evidentie gebaseerde therapiemethode, specifiek ontwikkeld voor personen met een perifere aangezichtsverlamming (Beurskens, 2006; Beurskens & Speksnijder, 2014). Massage, mimische oefeningen, functionele training en counseling hebben tot doel:

  • de symmetrie en functionele mogelijkheden te verhogen;
  • de nadelige impact op de levenskwaliteit en verdere ontwikkeling van het kind te reduceren.

Naast begeleiding in aanwezigheid van een gespecialiseerd (mime)therapeut, is ook dagelijks oefenen cruciaal.

Mimetherapie op maat van kinderen

De principes van deze en andere gangbare therapiemethodes kunnen, mits aangepast oefenmateriaal en aangepaste didactiek, worden toegepast bij kinderen. Er is echter weinig tot geen onderzoek naar zowel de inhoudelijke als didactische accenten van de therapie meer specifiek bij kinderen. Experten die met kinderen met een aangezichtsverlamming werken, ervaren een groot tekort aan therapiemateriaal op maat. Het is bovendien een grote uitdaging om kinderen blijvend te motiveren en stimuleren tijdens het hele therapieproces.  

Er is bijgevolg nood aan aangepaste, aantrekkelijke en uitdagende werkvormen die kunnen bijdragen tot het rendement van de behandeling. Deze zijn tot op heden niet voorhanden. Dit geldt zowel voor revalidatie na gedeeltelijk herstel (klassieke therapie) als na specifieke dynamische chirurgie.

Innovatieve technologie optimaliseert mimetherapie

Het implementeren van innovatieve technologie en gamification kan een toegevoegde waarde betekenen in de therapie via het creëren van een uitdagende, aantrekkelijke, gevarieerde en motiverende setting. Dit kan op zijn beurt therapietrouw versterken en bijgevolg leiden tot meer rendement, efficiëntie en doeltreffendheid.

Aanbevelingen voor mimetherapie bij kinderen

Tijdens dit project worden in eerste instantie praktijkgerichte aanbevelingen uitgewerkt voor de therapeutische aanpak van kinderen met een perifere aangezichtsverlamming. Deze zullen de basis vormen voor de ontwikkeling van een aangepast oefenpakket. De mogelijkheden van implementatie van aantrekkelijk digitaal oefenmateriaal, innovatieve technologie en gamification worden verkend.

Referenties:
Beurskens, C.H.G., & Heymans, P.G. (2006). Mime therapy improves facial symmetry in people with long-term facial neve paresis:  A randomised controlled trial. Austr J Phys Ther, 52, 177-83.
Beurskens, C., & Speksnijder, C. (2014). Mimetherapie bij perifere aangezichtsverlamming. Physios, 1, 45-53.
Reddy, S., & Redett, R. (2015). Facial Paralysis in Children. Facial Plastic Surgery, 31, 117–122.
Wolfovitz, A., Yehudai, N., & Luntz, M. (2016). Prognostic Factors for Facial Nerve Palsy in a Pediatric Population: A Retrospective Study and Review. The Laryngoscope, 127, 1175-1180.

Contacteer de onderzoeker

Samenwerken met ons?

Vraag onderzoek op maat aan

We helpen je graag met het formuleren van je onderzoeksvraag en -aanpak.