Met MOoiZO willen we een digitaal platform creëren, gebaseerd op artificiële intelligentie, ter ondersteuning van het poetsgedrag en de mondgezondheid van adolescenten tijdens hun orthodontische behandeling. Voor deze patiënten is een juiste poetstechniek erg belangrijk, maar deze wordt momenteel enkel opgevolgd tijdens de consultaties. Via de MOoiZO app zullen de gebruikers wekelijks drie gebitsfoto’s, genomen met hun smartphone, kunnen uploaden die door middel van artificiële intelligentie (AI) geanalyseerd en gescoord zal worden op de aanwezigheid van tandplaque. Op basis van deze scores zullen de gebruikers passende feedback krijgen, waardoor ze gerichter kunnen gaan poetsen en hun mondgezondheid op pijl kunnen houden tijdens hun behandeling. Het gebruik van deze applicatie zal er voor zorgen dat de behandelende mondgezondheidsspecialist (orthodontist, tandarts of mondhygiënist) efficiënter te werk kan gaan tijdens de consultaties en minder tijd moet spenderen aan het steeds opnieuw herhalen van de juiste poetstechniek bij de patiënt, en sluit tevens helemaal aan bij de huidige tendens waarbij maximaal ingezet wordt op teleconsulting in de gezondheidszorg. Tevens zou de behandeling van de patiënt efficiënter kunnen verlopen, daar het gebruik van de applicatie kan leiden tot een daling van het aantal progressie-remmende mondgezondheidsproblemen. MOoiZO kan op die manier de nodige ondersteuning bieden aan zowel de mondgezondheidsspecialist als de patiënt.

In de huidige fase van het project wordt er gefocust op de dataverzameling om het algoritme dat verantwoordelijk is voor de herkenning van tandplaque verder te trainen en optimaliseren. Hiertoe wordt van de deelnemers een drietal gebitsfoto's genomen (voor, tijdens en na plaque verklikker) na applicatie van een wangsperder om het gebit beter in beeld te kunnen brengen. Verdere optimalisatie van de gebruikte wangsperder is tevens een zijproject waarop momenteel gefocust wordt. 

Het einddoel van dit IOF ConnecTT project is om een prototype applicatie te ontwikkelen, die in een volgende fase verder geoptimaiseerd kan worden.

Partners

Voor de uitvoering van dit project werken wij vanuit de opleiding Mondzorg samen met Prof. Steven Verstockt en doctorandus Jelle Van Haeverbeke van IDLab, UGent.

Maak kennis met het team

Samenwerken met ons?

Vraag onderzoek op maat aan

We helpen je graag met het formuleren van je onderzoeksvraag en -aanpak.