Eiwitshift op Ons Bord

Green Deal

Arteveldehogeschool ondertekende de Green Deal 'Eiwitshift op Ons Bord' en engageert zich om een duurzame eiwitshift op ieders bord te helpen verwezenlijken. Het doel van deze Green Deal is een verhouding 40% dierlijke versus 60% plantaardige eiwitten in de Vlaamse voedingsconsumptie te behalen tegen 2030.

duurzaamheid

Arteveldehogeschool wil hiervoor haar steentje bijdragen door te informeren, inspireren en communiceren over de talrijke voordelen van meer plantaardige voeding.

Via zowel onderzoek, onderwijs, interne bedrijfsvoering en externe partnerschappen willen we vormgeven aan deze duurzame eiwittransitie. 

  • De productie van plantaardige voeding stoot doorgaans minder CO2 uit dan veeteelt 
  • Het is beter voor de biodiversiteit
  • Het verbruikt minder water
  • Het verhoogt het dierenwelzijn
  • Het heeft veel innovatiepotentieel 
  • Een evenwichtig voedingspatroon met meer plantaardige ingrediënten is beter voor je gezondheid

Onderzoek

KIKET is een voorbeeld van een onderzoeksproject binnen Arteveldehogeschool dat kadert in de eiwitshift. Met diverse partners onderzoeken we hoe we de lokale teelt van kikkererwten en de volledige keten eromheen kunnen verbeteren.  

Daarnaast ondersteunen we ook extern onderzoek zoals De Luisterende Tafel samen met Stad Gent en CO-MEET van UGent. 

Onderwijs

In de module Global Challenges (International Management, 15 credits) kan je ervoor kiezen om je 8 weken lang te verdiepen in de ‘Protein Shift’. Je krijgt lessen en info over dit thema en bakent zelf een specifiek onderzoeksdomein af rond de eiwittransitie. Samen met je groepsleden werk je dit onderzoek uit onder begeleiding van een coach en kom je tot concrete aanbevelingen voor alle stakeholders die erbij betrokken zijn. Kortom, in 8 weken tijd word je een eiwitshift expert! 

In het opleidingsonderdeel Event: Act & Check (Event- en Projectmanagement, 5 credits) kan je ervoor kiezen om een plantaardig event van A tot en met Z uit te werken. VV-Fest in 2021 is een geslaagd voorbeeld van zo’n vegan en veggie food sustainability festival.  

Ook in de opleiding Pedagogie van het Jonge Kind gingen studenten aan de slag rond de eiwitshift: samen met Stad Gent en enkele Gentse kinderdagverblijven ontwierpen ze via design thinking, empathy mapping en andere onderzoeksmethodes het ‘Veggiehuisje’. Dit speelhuisje biedt zowel opvoeders als kindjes de kans om spelenderwijs de eiwitshift te leren kennen. 

We moedigen studenten ook aan om hun bachelorproef te schrijven in teken van de eiwittransitie en bieden diverse stageplaatsen aan bij bedrijven en organisaties die zich focussen op plantaardige voeding. 

Verticale plantentuin

Interne bedrijfsvoering

Arteveldehogeschool wil natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven. In de Kantiene (campus Kantienberg) kun je dagelijks een vegetarisch hoofdgerecht kiezen en op donderdag zijn er zelfs twee vegetarische opties. De saladbar van Greenway is bijna volledig veganistisch en ook in het assortiment broodjes vind je zeker je veggie gading. 

Soeperman Jan vervolledigt je menu met lekkere veganistische dagsoep. 

Daarnaast doen we mee aan de Veggie Challenge, organiseren we af en toe een plantaardige kookworkshop in een studentenhuis en sensibiliseren we waar mogelijk. 

Zowel in onze Kantiene als bij catering ijveren we ervoor om de verhouding van 40% dierlijke eiwitten versus 60% plantaardige tegen 2030 te behalen.

Externe partnerschappen

Arteveldehogeschool werkt samen met Let’s Save Food vzw en heeft op verschillende campussen een reddingsautomaat: hierin wordt ‘geredde’ voeding aan spotprijzen verkocht. Met dit sociale en ecologische project kunnen we voedselverspilling tegengaan. Ook bij deze samenwerking vroegen we om 60% van het aanbod plantaardig te houden. Op deze manier tonen we leiderschap in de eiwitshift.

De let’s save food automaten: samen tegen voedselverspilling!

In Vlaanderen gooien we jaarlijks tot twee miljoen ton voedsel weg, ook al is het vaak nog perfect eetbaar. Pijnlijk, als je weet dat er duizenden mensen in hongersnood leven of het moeilijk hebben om basislevensmiddelen te betalen. Voedselverspilling betekent bovendien een verlies van energie en water, en heeft in die zin een negatieve invloed op het milieu.

Arteveldehogeschool wil voedselverspilling helpen tegengaan, en geeft daarom de 'reddingsautomaten' van vzw Let's save food een plaats op enkele campussen. In de automaten vind je voedsel dat anders weggegooid zou worden, dat je kan kopen aan spotprijzen. Met onze steun aan dit sociaal en ecologisch project zetten we ons als hogeschool in voor een meer duurzame samenleving.

Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen

Onze steun voor dit project kadert dan ook volledig in onze keuze voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals of SDG's).

  • SDG 1: beëindig armoede overal en in al haar vormen
  • SDG 2: beëindig honger, bereik voedselzekerheid en verbeterde voeding
  • SDG 3: Goede gezondheid en welzijn
  • SDG 4: Kwaliteitsonderwijs
  • SDG 12: verantwoorde consumptie en productie
  • SDG 13: Klimaatactie
  • SDG 14: Leven in het water
  • SDG 15: Leven op het land

Waar vind je de automaten?

Op de volgende plekken vind je de reddingsautomaten van Let's save food:

Op campus Kantienberg (chez Renée)

    • In de fietsenstalling op de benedenverdieping
  • Op campus Leeuwstraat (Jo)
    • In de ontspanningsruimte, blok H
  • (Binnenkort) Op campus Kattenberg (Koen)
    • Aan de overdekte ingang, blok F
  • (Binnenkort) Op campus Sint-Annaplein (Julie)
    • Op de studentenbinnenkoer, blok C
  • (Binnenkort) Op campus Watersportbaan (Luc)
    • Op de benedenverdieping, bij de kluisjes

Belangrijk om te weten

Al het voedsel in de automaten is nog eetbaar en veilig. Op de verpakking zal je zien dat de tht-datum (ten minste houdbaar tot) verlopen is, maar dat betekent zeker geen gevaar voor je gezondheid. Je kan het nog gerust consumeren zonder er ziek van te worden, maar de kleur, de smaak en het vitaminegehalte is niet langer van topkwaliteit.

Van waar komen de producten?

Winkels en organisaties en groothandel die een overvloed aan eten hebben, schenken het aan Let’s save food. Zij verdelen het vervolgens over de verschillende automaten. Niet alleen het voedsel krijgt een langer leven, ook de automaten zijn gerecycleerd.

Help je mee?

De vzw kan altijd extra hulp van vrijwilligers gebruiken. Lijkt het je wel iets om achter de schermen mee te helpen aan dit geweldige initiatief, stuur dan zeker een mailtje naar info@letssavefoodvzw.

Kreeg je ondertussen ook zin om de planeet te redden met je vork?