Alles over deze bijscholing

Inhoud

Het begeleiden van studenten vraagt verschillende bekwaamheden van de stagementor in het werkveld. In de vierjarige opleiding is er een opbouw voorzien in de beoordeling van de leerresultaten die finaal het competentieprofiel van de verpleegkundige bepalen. De mentor is een belangrijke schakel in het creëren van leerkansen en uitdagingen voor onze studenten, het geven van feedback en de beoordeling van deze leerresultaten binnen het klinisch onderwijs.  
 
Als opleiding willen we mentoren een basisopleiding aanbieden waarin kennis en vaardigheden aan bod komen die bijdragen tot een kwaliteitsvolle begeleiding. Wij bieden dit aan in een vierdaagse vorming. De doelstellingen die aan bod komen tijdens deze vorming, werden Vlaams breed bepaald. De vorming is dus volledig conform de verwachtingen en is naar doelstellingen toe uniform aan de mentorenvorming van andere hogescholen. 

Programma

Dag 1: Taken, kader en opdrachten voor een mentor - We staan stil bij het mentorschap, het beoordelingskader van de opleiding en bekijken via casussen hoe studenten kunnen uitgedaagd worden in hun klinisch redeneren en handelen en het bereiken van leerresultaten.  

Dag 2: De mentor als mens, coach en rolmodel - Er wordt interactief aan de slag gegaan met thema’s als feedback, talenten, kernkwaliteiten, coaching en zelfzorg.  

Dag 3: Zorgethisch coachen en de professionele identiteit van de mentor. Gelinkt aan praktijkverhalen reflecteren we over het zorgethisch leiderschap. Hierbij neemt de focus op de identiteit van de mentor een centrale plaats in. 

Dag 4: Concreet aan de slag! Wat heb je nog nodig om mentor te zijn, welke context kan gecreëerd worden en wat kan steunend zijn om het team mee te krijgen in het verhaal dat jij wil creëren voor de student? Op een verdiepende manier wordt stil gestaan bij inhouden/ ervaringen van de voorbije weken en bij het groeiportfolio 

Doelgroep

Mentoren verpleegkunde

Lesgevers

  • Wouter Naert
  • Debbie Van de Putte
  • Francine Craeghs
  • Sandra De Wolf
  • Marlies Van Hecke

Praktische informatie

Wanneer?

Datum nog te bepalen

Waar?

Campus Kantienberg
Voetweg 66, 9000 Gent

Kostprijs?

Nog nader te bepalen.

Kmo-portefeuille

Deze opleiding komt niet in aanmerking voor de kmo-portefeuille.

Vlaams Opleidingsverlof

Deze opleiding komt niet in aanmerking voor Vlaams Opleidingsverlof. 

Wil je kennis maken met Artevelde Academy?

Het aanbod van Artevelde Academy verruimt jouw kennis en versterkt je in je huidige beroepspraktijk. Kies je voor een bijscholing, tweede bachelordiploma of postgraduaat? Blijf op de hoogte van onze infomomenten en andere activiteiten die je helpen bij het kiezen van jouw toekomstige opleiding.

Wil je graag in contact blijven met onze hogeschool?

Via onderzoeksprojecten, stages, bachelorproeven en andere samenwerkingen zorgen we voor een duurzame en nauwe relatie met het werkveld. Wil je graag dat we jou ook op de hoogte houden van onze werking en initiatieven?