Weegschaal Kies Wijs - hulpmiddelen voor jouw persoonlijke zoektocht naar de geschikte opleiding, op basis van ervaring en onderzoek

De 6 studiekeuzetaken helpen jou bij het maken van de juiste keuze. Je hoeft de volgorde niet te respecteren. Waar je begint, hangt volledig van jou en jouw situatie af. Zit je op een bepaald moment toch vast in je studiekeuzeproces? Dan kan het helpen om je te focussen op een andere taak of dezelfde taak opnieuw te doorlopen.

Maak een grondige analyse van een aantal opleidingen en vergelijk ze met elkaar. Zo maak je de informatie nog concreter. Hierdoor ben je beter in staat om de knoop door te hakken en je in te schrijven voor de juiste opleiding.

We zetten jou graag op weg met enkele vragen die je kunnen helpen in deze fase. Neem hiervoor de tijd en schrijf je antwoorden neer.  

  • Hoeveel opleidingen blijven er nog over?
  • Hoe zeker ben ik van mijn keuze?

Tips 

In deze fase ga je nog meer in de diepte en ga je een grondige analyse maken van een aantal opleidingen en deze vergelijken. Zo maak je de informatie nog concreter.

Maak een top 3 (max 5) van de opleidingen die je overweegt.

Bekijk het cursusmateriaal in de infotheek (STIP, Hoogpoort 15 , Gent - zonder afspraak) of op de infodag van de opleiding.

Bezoek nog eens een infodag.

Check de doelstellingen, inhoud, examenvormen, ... van de opleidingsonderdelen (vakken) van een opleiding via de ECTS-fiches.

Volg in de loop van het voorjaar een proefles.

Op de site ‘opleiding in cijfers’ vind je terug welk soort student de opleiding volgt, hoe ze het doen in het eerste jaar en hoe lang ze erover doen om hun diploma te behalen.

Maak per opleiding een lijstje van de pro’s en contra’s of gebruik het keuzerooster op onderwijskiezer.

Stel jezelf de droomvraag: wat als er geen limieten zijn?

Ben je in het algemeen een eeuwige twijfelaar? Hoe maak jij keuzes voor andere dingen in je leven?

Besef dat kiezen verliezen is, maar niet allesbepalend voor later. Je kan je keuzes altijd bijsturen en weet dat je ook levenslang kan leren.

Kom je er echt niet uit? Maak een afspraak met de dienst studieadvies.