De 6 studiekeuzetaken helpen jou bij het maken van de juiste keuze. Je hoeft de volgorde niet te respecteren. Waar je begint, hangt volledig van jou en jouw situatie af. Zit je op een bepaald moment toch vast in je studiekeuzeproces? Dan kan het helpen om je te focussen op een andere taak of dezelfde taak opnieuw te doorlopen.

Besteed tijd aan je studiekeuze door momenten in te plannen waarop je er heel concreet aan werkt. Stel jezelf daarbij de juiste vragen. Waarom wil je studeren? Heb je al een beeld van waar je heen wil in de toekomst?

We zetten jou graag op weg met enkele vragen die je kunnen helpen in deze fase. Neem hiervoor de tijd en schrijf je antwoorden neer.

  • Wil ik tijd besteden aan het maken van een studiekeuze?
  • Waarom wil ik studeren?
  • Wat is mijn toekomstbeeld? Heb ik een bepaald doel voor ogen?
  • Wat drijft mij ertoe om te willen verder studeren?

Tips

Voorzie enkele momenten in je agenda om heel concreet te werken rond je studiekeuze.
Vraag advies aan je ouders, vrienden of leerkrachten over je interesses, passies en talenten. Vraag hen wat zij jouw sterke punten vinden.
Let op van enkele valkuilen op vlak van motivatie. Verwachten jouw ouders dat je een bepaalde opleiding volgt? Weet je al van jongs af aan welke opleiding je wil volgen of ben je geneigd om een opleiding te kiezen die je vrienden ook zullen volgen?
Merk je door deze fase te doorlopen dat het hoger onderwijs toch niks voor jou is? Dan past volwassenenonderwijs misschien wel bij jou. Je vindt er alles over op de website van De Stap. Zegt het jou meer iets om meteen te gaan werken? Schrijf je dan in als werkzoekende op de website van VDAB.