Introductie

E-health kan worden omschreven als de toepassing van informatie- en communicatietechnologie binnen het brede scala van activiteiten in de gezondheidszorg (Vukovic et al., 2018). Het kan de traditionele persoonlijke gezondheidszorg vervangen of aanvullen. Bij het implementeren van een eHealth interventie moeten de wensen van de eindgebruiker uitvoerig in overweging worden genomen (Kloek et al., 2017). Het doel van dit onderzoek was daarom in eerste instantie om de noden, behoeften, faciliterende en belemmerende factoren van een e-health toepassing in de mimetherapie te beoordelen vanuit het perspectief van mimetherapeuten en patiënten met aangezichtsverlamming. In tweede instantie werden de ervaringen en reflecties met betrekking tot een prototype digitaal oefenpakket mimetherapie geëxploreerd.

Methode

Een beschrijvend kwalitatief onderzoek werd uitgevoerd in combinatie met ontwikkelingsonderzoek. 12 mimetherapeuten en 12 patiënten in Nederland en Vlaanderen werden geïnterviewd aan de hand van een vooraf opgestelde topiclijst. Na verbatieme transcriptie werden alle interviews geanalyseerd volgens de principes van thematische analyse.
Gelijklopend werd op basis van de reeds bestaande therapiebundel een digitaal oefenpakket ontwikkeld dat tussentijds werd afgetoetst bij alle stakeholders. Na implementatie in een bestaand oefenplatform werd dit oefenmateriaal gedurende twee maanden getest door mimetherapeuten en patiënten. Hun ervaringen werden verzameld via een focusgroepgesprek (6 therapeuten) en diepte-interviews (5 patiënten).

Resultaten

Analyse van de interviews bevestigt een zeer positieve ontvankelijkheid voor e-health binnen mimetherapie met een groot potentieel binnen zowel assessment, educatie als behandeling. Een aantal cruciale opportuniteiten bleken een hogere therapietrouw, betere toegankelijkheid mimetherapie, empowerment, privacy, visualisatie van de evolutie en mogelijkheid tot individualisatie. Aangehaalde valkuilen waren de kostprijs, minder persoonlijk en fysiek contact, een slecht design en de discriminatie van specifieke doelgroepen. Alle stakeholders benadrukten het belang van blended care waarbij de therapeut een begeleidende rol moet blijven vervullen. Het prototype oefenpakket werd algemeen positief onthaald als een belangrijke ondersteuning in het vaker en correcter oefenen. Een aantal cruciale uitdagingen voor verdere ontwikkeling zijn digitale testafname, herkenbaarheid, automatische feedbackopties, implementatie van meer variatie, context, verrassing en spelelement.

Discussie en besluit

Er is een groot draagvlak voor e-health binnen mimetherapie onder de vorm van blended care. Het ontwikkeld oefenmateriaal in zijn huidige vorm, kan worden ingezet in de behandeling van mensen met een perifere aangezichtsverlamming. De analyse van de feedback vormt de basis voor het verder ontwikkelen en implementeren van innovatieve technologie en uitbreiding naar een bredere doelgroep in de mimetherapie.

Onderzoeksrealisaties en -publicaties

Poster

E-Health in de mimetherapie: kwalitatief onderzoek naar het perspectief van therapeut en patiënt.

pdf 6

Poster

Innovatie in de mimetherapie: ontwikkeling van een digitaal oefenplatform vanuit het perspectief van therapeut en patiënt.

Contacteer de onderzoeker

Samenwerken met ons?

Vraag onderzoek op maat aan

We helpen je graag met het formuleren van je onderzoeksvraag en -aanpak.