De idee om binnen de klinische praktijkvoering te vertrekken vanuit een bio-psycho-sociaal en handelingsgericht model en in het klinisch redeneerproces te incorporeren, is een grote stap vooruit in het participatiebevorderend proces van personen met een beperking. Onderzoek met betrekking tot het klinisch redeneringsproces van de gezondheids- en revalidatiemedewerker (geneeskunde, kinesitherapie, ergotherapie,…) toont aan dat deze paradigmashift nog niet volledig is gemaakt. 

Ergotherapeuten kunnen gezien worden als mogelijke katalysator om de paradigmashift te begeleiden in een multidisciplinair team, omdat het basisparadigma van deze beroepsgroep sterk aanleunt bij het bio-psycho-sociaal paradigma. Het basisparadigma stelt immers dat het kunnen uitvoeren van betekenisvolle activiteiten een positieve invloed heeft op het welbevinden en op de gezondheid van personen. Ergotherapie is een unieke discipline die het betekenisvol menselijk handelen centraal stelt en waarbij participatie steeds als ultieme uitkomst van een geslaagd interventieprogramma vooropgesteld wordt. 

Helaas ontbreekt het aan concrete handvaten en hefbomen om in de realiteit deze paradigmashift te maken. Dit gemis leidt vaak tot een inefficiënt en ineffectief proces van klinisch redeneren bij de welzijns- en gezondheidswerker. Vanuit verschillende onderzoeksgroepen zijn inmiddels meetinstrumenten, strategieën en procesmodellen ontwikkeld waarin bio-psycho-sociaal en handelingsgerichte beslissingsstrategieën zijn opgenomen die vertrekken vanuit een handelingsprofiel van de persoon. De kennis is klaar voor gebruik en voor verder implementatie. Echter, een goed georganiseerd, breed gedragen platform is onontbeerlijk voor een geslaagde implementatie en valorisatie. 

Het einddoel van dit project was om een concreet voorstel tot implementatie van een bio-psycho-sociaal en handelingsgericht redeneringsproces in de welzijns- en gezondheidssector te ontwikkelen. Dit project werd gefinancierd door TETRA/IWT.

Op de studiedag ‘Gezondheidszorg en welzijnszorg op een kantelpunt, naar een bio-psycho-sociaal model van redeneren’ werden de resultaten van dit project verspreid. 

Bij vragen omtrent dit project: contacteer Patricia.Devriendt@arteveldehs.be

Samenwerken met ons?

Vraag onderzoek op maat aan

We helpen je graag met het formuleren van je onderzoeksvraag en -aanpak.