Campussen Arteveldehogeschool verweven met de buurt

Onderwijscampussen worden actoren in de ontwikkeling van de buurt. Momenteel zijn onderwijscampussen vaak voorbehouden voor activiteiten in het kader van onderwijs, onderzoek en dienstverlening. De campus is wel fysiek ingebed in een buurt, maar maakt te weinig deel uit van het sociale en economische weefsel van die buurt. 

Arteveldehogeschool wil haar campussen niet langer geïsoleerd in de ruimte zien staan. In de toekomst maken ze deel uit van het sociale, culturele en economische weefsel van de buurt en de stad. We willen bruisende, permeabele campussen die behoren tot de publieke ruimte en waar hoger onderwijs in contact komt met de lokale gemeenschap, organisaties, scholen, overheden en bedrijven.

Leren in en met de buurt

Buurtcampus is een project van Arteveldehogeschool dat inzet op de campus en de buurt met elkaar verweven. We brengen de buurt naar de campus en de campus naar de buurt.

We leiden onze studenten op in en met de buurt en geven een plaats aan de buurtbewoners en -organisaties in de campus. Als transitieproject zetten we vandaag experimenten op om het leren, leven en werken van morgen vorm te geven.

Doelstellingen van Buurtcampus

De verwachte output omvat onder meer:

  • een behoefteanalyse van de buurt door middel van kwantitatief en kwalitatief onderzoek;
  • de uitwerking van ontmoetingsplaatsen gericht op de noden in de buurt die in samenwerking met lokale partners via lerende netwerken zal worden vormgegeven;
  • een campus die 24/7 ten dienste van studenten, medewerkers, werkveld en buurtbewoners staat;
  • een platform van open badges dat niet alleen dienstig is voor studenten maar ook voor niet-studenten om zo de tewerkstellingskansen van bijvoorbeeld werklozen of vluchtelingen te verhogen;
  • de ontwikkeling van een prototype van artificiële intelligentie die talenten koppelt aan modulaire opleidingsinitiatieven dat via een designteam, dat het designthinkingproces volgt, wordt vormgegeven;
  • een toolbox die instellingen begeleidt bij de uitrol van de methodologie om de buurt in de campus, campus in de buurt vorm te geven die via design thinking en verschillende iteraties op het prototype wordt vormgegeven.

Maak kennis met het team

Samenwerken met ons?

Vraag onderzoek op maat aan

We helpen je graag met het formuleren van je onderzoeksvraag en -aanpak.