Veranderende Vlaamse familiecontext

Gezinnen verschillen de dag van vandaag vaak van het traditionele tweeoudermodel. Daarbij zijn de wettelijke ouders niet noodzakelijk de meest betekenisvolle anderen in de dagelijkse zorgen voor een kind. De verhoogde complexiteit in familievorming zet de traditionele mechanismes van familiesolidariteit onder druk.

Denk maar aan een plusouder die een hechte band heeft opgebouwd met een kind maar juridisch gezien geen of minimale rechten en plichten heeft ten opzichte van dat kind. Of aan twee stiefzussen die een familiale band hebben opgebouwd maar waarvan de ouders opnieuw uit elkaar gaan. Dit plaatst niet alleen jongeren maar ook de professionals die werken met kinderen en jongeren voor uitdagingen.

Gezinsbeleid op maat van alle gezinnen

Het onderzoeksproject Family Solidarity 2.0 bestudeert het onderwerp familiesolidariteit vanuit de veranderende Vlaamse familiecontext. In samenwerking met de Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent en KU Leuven willen we vanuit Arteveldehogeschool binnen dit project op zoek gaan naar hefbomen om als organisatie een inclusiever gezinsbeleid te ontwikkelen. 

Het doel van zo'n inclusief gezinsbeleid is dat alle belangrijke zorgfiguren voor kinderen in hun rol erkend worden. Het overkoepelend doel van het onderzoeksproject is de basis te leggen voor een nieuw wettelijk en sociaal kader voor familiesolidariteit, die wij familiesolidariteit 2.0 noemen. We onderzoeken hoe de hedendaagse solidariteit in complexe gezinnen eruitziet, welke uitdagingen hier liggen en hoe elke vorm van familiesolidariteit erkend kan worden. 

​Promotoren

Dit project is goedgekeurd is als FWO-SBO-project met als hoofdpromotor Prof. Dr. Dimitri Mortelmans en copromotoren Prof. Dr. Ann Buysse, Prof. Dr. Jan Van Bavel, Prof. Dr. Gerd Verschelden en Dr. Sofie Vanassche. 

Richtlijnen voor een meer inclusief gezinsbeleid

Op onze website kunnen organisaties zich door onze publicaties en werkpakketten laten inspireren.

Maak kennis met het team

Samenwerken met ons?

Vraag onderzoek op maat aan

We helpen je graag met het formuleren van je onderzoeksvraag en -aanpak.