Gebrek aan diversiteit en inclusie in techsector

De techsector kampt momenteel wereldwijd met een gebrek aan diversiteit en inclusie. In Europa specifiek geven data van bv. Atomico aan dat het merendeel van de medewerkers in deze sector witte hoogopgeleide mannen zijn. In België ontbreekt het momenteel aan gedetailleerde data rond wie exact in de techsector werkt, iets waar we met een bevraging in de sector in dit project tegemoet aan willen komen.

Studies van bijvoorbeeld McKinsey & Company wijzen op de voordelen van een divers team op de financiële prestaties van organisaties.

Activiteiten om techbedrijven inclusiever en diverser te maken

Samen met Agoria, Inclusion Now, NLdigital en Tech Talent Charter organiseren we verschillende activiteiten.

1. Sectorbevraging

Meten is weten. Vooraleer je een plan van aanpak kan opstellen, moet je natuurlijk eerst een stand van zaken hebben. Om te weten hoe het gesteld is met de inclusie en diversiteit (I&D) in de Vlaamse en Nederlandse digitale sector, hebben we een eerste grote I&D bevraging in de sector georganiseerd. Deze bevraging werd tegelijk in Nederland en Vlaanderen uitgevoerd in partnerschap met NLdigital en Agoria.

De vragenlijst richtte zich op CEO’s, HR-managers en managers en medewerkers in de digitale sector en peilde naar hun perceptie van I&D. Net zoals onze Britse partner Tech Talent Charter wilden we hiermee een soort benchmark creëren zodat bedrijven een zicht hebben op hoe divers en inclusief de sector in het algemeen is. De resultaten van deze bevraging kan je in het onderzoeksrapport onderaan deze pagina vinden.

2. Learning community

Zorgen voor verandering in de sector, dat doen we samen! In de learning community die geleid werd door Inclusion Now deelden 10 bedrijven hun kennis en ervaringen met I&D en lieten ze zich inspireren en begeleiden om hun beleid naar the next level te brengen.

Elke maand kwam onze community digitaal samen en lieten ze zich onderdompelen in de expertise van Inclusion Now en een van onze gastsprekers. Gedurende 1 jaar (van maart 2021 – maart 2022) kwamen we 8 keer samen voor 6 inspiratiesessies en 2 werksessies waarin de deelnemers concreet aan de slag gingen.

3. Platform inclusionatwork.be

Tot slot kan je vanaf oktober 2022 terecht op InclusionAtWork.be, een platform waar we informatie en tools delen om concreet aan de slag te gaan rond I&D. Ongeacht je rol in je organisatie (of je nu een medewerker, manager of CEO bent), iedereen kan meebouwen aan het creëren van een inclusieve cultuur. Daarom bieden we op deze website laagdrempelige tools en tips aan die verschillende stakeholders snel in de praktijk van hun bedrijf kunnen omzetten.

Als jij soms door de bomen het I&D-bos niet meer ziet, zal je hopelijk op dit platform snel de nodige ondersteuning vinden. En omdat verandering niet enkel beperkt hoeft te blijven tot de digitale sector uiteraard, hebben we deze website InclusionAtWork.be genoemd zodat een aantal van deze tips, tricks en tools ook hopelijk kunnen ingezet worden in andere sectoren.

Wie zijn we?

In dit project neemt Arteveldehogeschool de rol van promotor op zich. Als je praktische vragen zou hebben over de inhoud of activiteiten van het project zijn de medewerkers van Arteveldehogeschool jouw contactpersonen.

Ilse heeft een master bedrijfspsychologie en personeelsbeleid en heeft als academisch assistent gewerkt aan de UGent vooraleer in 2017 aan de slag te gaan bij Arteveldehogeschool. Ze werkt momenteel als docent HRM in de opleidingen International Business Management, International Organisation and Management en het postgraduaat HRM. Ilse werkt ook als een van de coaches in het vak Leadership & Inclusion. Ze heeft naast onderwijservaring vooral ervaring in het uitvoeren van kwantitatief onderzoek. Ilse heeft een grote persoonlijke interesse in het gebied van Diversity, Equity & Inclusie en hoopt met dit project meer mensen hiervoor te engageren.

Anouck heeft meer dan 10 jaar ervaring als senior HR-consultant in diverse organisaties en dit zowel in profit als in non-profit, grote, middelgrote en kleine ondernemingen. Ze heeft een brede kennis en ervaring in het domein Human Resources Management. Daarnaast kent Anouck de techsector en de uitdagingen op het vlak van diversiteit en inclusie vanuit haar ervaring als HR-manager bij het bedrijf Teamleader en heeft ze daar een uitgebreid netwerk in de techsector kunnen opbouwen. Sinds 2017 is Anouck docent en coach aan Arteveldehogeschool. Ze doceerde het vak People Management binnen de afstudeerrichting Internationaal Ondernemen en coachte eerstejaarsstudenten. Momenteel begeleidt ze studenten in het Entrepreneurship lab en het vak Global Challenges. Ze is ook de coördinator van het gloednieuwe vak Leadership & Inclusion.

Jan is Germanist en heeft al meer dan 38 jaar ervaring in marketingcommunicatie. Sinds 1994 heeft hij zich toegelegd op digitale communicatie. In 2014 werd hij deeltijds praktijklector communicatiewetenschappen aan UGent. En in 2020 docent en coach aan Arteveldehogeschool in de expertisenetwerken Communicatie en International Management. Jan houdt van technologie, leeft zo duurzaam mogelijk en wil graag helpen om meer gezond verstand, diversiteit en vrolijkheid in deze wereld te brengen.

Internationaal project en partners

Het onderzoeksproject is een internationaal project dat gesubsidieerd wordt door het Europees Sociaal Fonds (ESF). Gedurende 2 jaar zetten medewerkers van Arteveldehogeschool zich samen met Vlaamse en internationale partners in voor dit project. Onze partners zijn Agoria, Inclusion Now, NLdigital (Nederland) en Tech Talent Charter (Verenigd Koninkrijk).

1. AGORIA

Agoria  heeft als Belgische federatie van de technologie-industrie als doelstelling om meer in te zetten op inclusie en diversiteit. Concreet zal er samengewerkt worden met Agoria Digital Industries om relevante bedrijven in dit project te betrekken. Agoria Digital Industries telt momenteel 558 leden in de techsector en dit zowel grote, als middelgrote en kleine ondernemingen. In Vlaanderen zijn er 372 leden, in Brussel 85 en in Wallonië 101. Agoria zet al jaren in op genderdiversiteit in de techsector specifiek, voornamelijk door het promoten van (S)TEM-richtingen bij jongeren. Sinds 2019 heeft Agoria beslist om haar focus te verleggen naar meer genderdiversiteit in de techsector door dit direct bij bedrijven te promoten.

Laurence Jacobs zal zich als verantwoordelijke medewerker inzetten voor dit project.

2. Inclusion Now

Inclusion Now is een private organisatie met als missie om inclusieve attitudes en gedrag in organisaties te versnellen. Het doel van Inclusion Now is om barrières te breken zodat iedereen gelijke toegang en mogelijkheden heeft binnen organisaties. Inclusion Now richt zich op individuen, teams en organisaties wereldwijd. Hun hoofdzetel bevindt zich in België. Het team bestaat uit 3 vrouwen: Michele Mees is de co-founder en global ambassadeur voor inclusie en diversiteit, Pascale Ameye is co-founder, community builder en inclusie-eventmanager en Karen Vanherck is inclusie-expert en projectleider. De topics waarrond Inclusion Now werkt zijn o.a. inclusief leiderschap en teamwork, inclusieve organisatiecultuur, onbewuste vooroordelen, inclusief communiceren, inclusief rekruteren, etc.

Karen Vanherck is de verantwoordelijke medewerker binnen Inclusion Now voor dit project.

3. NLdigital

Als Nederlandse sectororganisatie en belangenvereniging voor meer dan 600 Nederlandse ICT-bedrijven zet NLdigital zich de komende jaren in voor meer genderdiversiteit in de Nederlandse digitale sector. In 2021 willen ze I&D opnemen in hun strategische doelen door bijvoorbeeld hun eigen bestuur meer genderdivers te maken om tot een gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen te komen. Momenteel is slechts 17% van hun bestuur vrouwen. Ze willen dit optrekken naar 50%. Bovendien wil NLdigital al haar leden aanmoedigen om minstens het landelijke gemiddelde van vrouwen in de ICT te behalen, namelijk 18%. Verder zetten ze zich in als ambassadeur van de Human Capital Agenda ICT van Dutch Digital Delta en bieden ze financiële ondersteuning aan initiatieven die zorgen voor meer instroom van vrouwen, zoals Make IT Work, Tech Me Up (pilot), VHTO’s Girlsday. Ook voeren ze onderzoek naar de vertegenwoordiging van vrouwen binnen de sector via het meetinstrument pr-eDICT, waaronder het publiceren van cijfers over het aantal vrouwen binnen de sector. Tot slot zal NLdigital het tech/ICT-onderwijs en -programma’s voor jonge meisjes blijven ondersteunen via het CA-ICT fonds.

De verantwoordelijke medewerker voor dit project is Yeni Joseph.

4. Tech Talent Charter

De Britse non-profit organisatie Tech Talent Charter (TTC) is een pionier op het gebied van Inclusie en Diversiteit in de tech. TTC is opgericht in 2017 en heeft als doel om te werken aan I&D in de Britse techsector. Ze richten zich op allerlei organisaties (klein, middelgroot, groot) en op diverse sectoren waar techtalent tewerkgesteld wordt. Hun focus ligt dus niet louter op “traditionele” ICT-bedrijven maar op alle bedrijven waar technologie een belangrijke rol speelt zoals banking en finance, de media, etc. Hun doelstelling is om het bredere techecosysteem te veranderen door bijvoorbeeld ook mediacampagnes rond percepties over werken in de techsector als vrouw te veranderen (zie hun inspirerende campagne: “Doing it anyway”), door samen te werken met scholen, etc. De filosofie van TTC is “connecting the dots, not reinventing the wheel” en dat is ook exact het doel van dit project. Neem zeker een kijkje in hun TTC Toolkit waar je tal van resources kan vinden om te werken aan I&D in tech.

De CEO van TTC, Debbie Forster (MBE), steunt dit project en zal haar ruim netwerk expertise en ervaring delen voor Level IT out om hopelijk de verandering die TTC in de Britse tech al teweeggebracht heeft, ook naar Vlaanderen en België te brengen.

Partners

Verhoog inclusie en diversiteit in je organisatie

Op ons gratis online platform vind je tips, tools, artikels en concrete acties.

Op onze LinkedIn-pagina delen we geregeld interessante artikels, podcasts en video’s voor wie zich graag zelf verder in het thema verdiept. Stay tuned!

Onderzoeksrealisaties en -publicaties

pdf 2

Onderzoeksrapport

How inclusive and diverse are tech companies in Flanders and the Netherlands?

Podcast

Werken rond een strategisch inclusief personeelsbeleid in de technologiesector, met Anouck Van Couter en Ilse Lievens.

Maak kennis met het team

Samenwerken met ons?

Vraag onderzoek op maat aan

We helpen je graag met het formuleren van je onderzoeksvraag en -aanpak.