Geen vlotte samenwerking tussen actoren

Dit project situeert zich in een zeer complexe achtergrond van sectoren en actoren die met deze jongeren in contact komen. Verbindingen zijn mogelijk, nodig en kunnen een sterkte betekenen om jongeren vooruit te helpen. In de praktijk merken wij echter dat dit niet altijd vlot loopt. Men kent niet altijd de finesse van de andere organisatie, zowel de mogelijkheden en alsook de beperkingen. Er zijn aannames en veronderstellingen over elkaar die een goede samenwerking in de weg staan.

Ondersteuning door de ogen van jongeren en veldwerkers

Via dit actieonderzoek brengen wij de verschillende perspectieven in beeld. Wij onderzoeken wat de perspectieven zijn van de jongeren enerzijds en de veldwerkers anderszijds over de samenwerking op de breuklijn tussen vrije tijd, jeugdhulp en onderwijs en dit op micro-, meso- en macroniveau.

Wij kiezen voor leefwereldgeoriënteerd onderzoek. Wij starten vanuit de blik van jongeren en de frontliniewerkers. De opzet van het onderzoek gebeurt participatief. Wij leggen sterke nadruk op de ontwikkeling van visie en interventies samen met de praktijk.

Spanningvelden

In het eerste jaar gingen we in gesprek met diverse veldwerkers en leidinggevenden in deze sectoren in Gent. Dit leidde tot eerste voorlopige resultaten en de formulering van een aantal spanningsvelden. Hierbij gaat het onder andere over

  • verschil in visie op problemen bij deze jongeren,
  • afstand,
  • gebrek aan kennis over wat er in andere sectoren gebeurt en werkwijzen in deze verschillende velden.

Deze resultaten zijn te vinden in Rapport 1.

Actiegericht onderzoek: samenwerking verbeteren

Het project is actiegericht en wil een bijdrage leveren om enerzijds deze spanningsvelden diepgaander te analyseren en tegelijk ook te zoeken naar verbindingen via leefwereldgerichte intervisies.

In het tweede jaar lopen twee trajecten waarbij onderzoekers aansluiten op twee bestaande casussen die betere samenwerking tot doel hebben. Via deze casussen komen wij tot een handelingskader voor leefwereldgerichte intervisie dat kan bijdragen aan een betere samenwerking tussen actoren.

Deze resultaten zijn te vinden in Rapport 2.

Onderzoeksrealisaties en -publicaties

pdf 4

Onderzoeksrapport

Werkjaar 1: onderzoek naar de brug tussen actoren in het domein jeugdwelzijnswerk, jeugdhulp en onderwijs die werken met jongeren in kwetsbare situaties in Gent.

pdf 3

Onderzoeksrapport

Werkjaar 2: Onderzoek naar de brug tussen actoren in het domein jeugdwelzijnswerk, jeugdhulp en onderwijs die werken met jongeren in kwetsbare situaties in Gent.

Maak kennis met het team

Samenwerken met ons?

Vraag onderzoek op maat aan

We helpen je graag met het formuleren van je onderzoeksvraag en -aanpak.