Naar aanleiding van de reorganisatie van de ​eerstelijnsgezondheidszorg in Vlaanderen verwacht men van de lokale besturen dat ze meewerken aan de organisatie van integrale zorg. Een integrale zorg impliceert dat zowel de zorgvrager als de zorgverlener zijn weg vindt in de organisatie van die zorg. 

Vanuit de eerstelijnszone Gent, en meer specifiek de Zorgraad Gent, wordt de nood gesignaleerd naar een dynamisch overzicht van het preventie aanbod. Zorgverleners wijzen op de onmogelijkheid om van alle initiatieven op de hoogte te zijn en hierdoor kan men onvoldoende inspelen op elkaar. Tevens ervaren de zorgverleners daardoor moeite om gericht te adviseren of door te verwijzen. Dit project streeft er naar om bestaande tools te optimaliseren of indien gewenst een nieuwe tool te ontwikkelen. Om dit de kunnen realiseren vertrekt dit project integraal vanuit de eindgebruiker en hanteert daarom een human-centered design. Betrokken actoren en stakeholders binnen dit project zijn de zorgraad Gent, LOGO Gent, stad Gent, eerstelijnszone Gent, zorgverleners, zorgvragers, e.a. 

In de tool wil men graag verschillende thema’s een plaats geven, m.n.: Gezonde voeding, Voldoende beweging, Middelengebruik, Gok- en gameverslaving, Gezondheid en milieu, Geestelijke gezondheid, Vaccinaties, Valpreventie, Bevolkingsonderzoek kanker, E.a. 

In een eerste fase van het project werden de noden van de eindgebruikers in kaart gebracht via focusgroepen, diepte-interviews en een online enquête (n= 174).  Uit deze eerste bevraging blijkt dat slechts 5% van de hulp- en zorgverleners zijn of haar cliënten systematisch doorverwijst naar het preventieve aanbod dat inzet op die gezonde levensstijl.  

Deze resultaten dienen als basis voor het ontwikkelen van een preventiezoeker/tool. Uit de resultaten blijkt dat de respondenten heel gelijkaardige verwachtingen hebben van een preventiezoeker, nl.  

  • De preventiezoeker moet het aanbod samenbrengen in één overzichtelijk, gebruiksvriendelijk platform dat vooral tijdswinst moet opleveren. 
  • Het aanbod moet kleinschalig, laagdrempelig en wijkgericht zijn. 
  • De preventiezoeker moet zowel voor hulpverleners als voor de patiënten zelf toegankelijk zijn. 
  • De belangrijkste filterfuncties zijn: kostprijs, locatie en trefwoord. 
  • Bij de activiteiten moeten kostprijs, doelgroep, bereikbaarheid en toegankelijkheid vermeld worden. 
  • Belangrijke functies zijn ook een printbare versie en een Google translate optie. 
  • De preventiezoeker moet een overzicht van de Gentse organisaties geven die preventief aanbod organiseren, mét een aanspreekpunt en contactgegevens voor vragen. 

Daarnaast blijkt dat niet enkel stad Gent behoefte heeft aan een preventiezoeker: alle eerstelijnszones zouden zo een tool kunnen gebruiken. Een samenwerking op Vlaams niveau is de volgende stap. De werkgroep preventie Gent, neem hierin de volgende stappen.  

In afwachting van de ontwikkeling van een preventiezoeker is er nu al een overzichtspagina met laagdrempelig preventieaanbod uitgewerkt op de website van ELZ Gent: https://www.eerstelijnszone.be/gezond-leven-stimuleren-in-gent 

60% van de respondenten uit het onderzoek geeft aan tevreden te zijn over deze webpagina, wat een stimulans is om deze verder uit te werken en te verfijnen.  

Indien alle hulpverleners inzetten op preventie, zou dit een grote gezondheidswinst opleveren. De eerstelijnszone Gent maakt in elk geval al werk van preventie en ondersteunt de Gentenaars om actief en gezond te leven. Om de shift naar preventie te verwezenlijken, zet ELZ Gent ook in op maximale ondersteuning en vorming van de spelers uit de Gentse zorg- en welzijnssector. De ontwikkeling van een preventiezoeker kan daarbij een bijzonder nuttig hulpmiddel zijn, niet alleen voor hulpverleners, maar ook voor de doelgroep zelf.  

Onderzoeksrealisaties en -publicaties

pdf 1

Artikel

Snel zoeken in het preventieaanbod: wat verwachten hulp- en zorgverleners?

Maak kennis met het team

Samenwerken met ons?

Vraag onderzoek op maat aan

We helpen je graag met het formuleren van je onderzoeksvraag en -aanpak.