Alles over deze bijscholing

Inhoud

Op basis van een grondige handelingsanalyse waarbij we vooral oog hebben voor de problemen die voorkomen in de dagdagelijkse activiteiten, wordt een individueel behandelprogramma opgesteld. Beweging en individuele of groep- oefentherapie vormen namelijk een duidelijke meerwaarde in de revalidatie van rug- en nekpatiënten. Samen streven we naar een progressieve opbouw van een actieve levensstijl mits rugklachten en/of (her)starten van de sportactiviteit(en).
Tijdens deze tweedaagse staan we stil bij de theorie maar gaan we vooral heel praktisch aan de slag.

Programma

Dagindeling  (overzicht uren)

  • 9.00u Onthaal
  • 9.15u  Voormiddagprogramma met pauze
  • 12.30u Pauze met broodjeslunch
  • 13.15u Namiddagprogramma met pauze
  • 16.30u Afronding van de vormingsdag


Inhouden lezingen + workshops (per dag)
Dag 1: donderdag 07/03/24
We vertrekken vanuit de LeRgo-tool waarbij we stilstaan bij de persoon, de aandoening en de behandeling en dit vanuit de biomechanische benadering. We denken na over welke aandoeningen er kunnen voorkomen en maken de opsplitsing tussen acuut en chronisch.
Zowel de biomechanische benadering als de cognitieve benadering worden toegelicht om te komen tot een combinatie van behandeling van het lichaam als verandering van cognitieve gedrags- en bewegingspatronen.
Behandelingen worden met een ICF bril bekeken. Aan de hand van een grondige handelingsanalyse vertrekken we vanuit de functies en de functionaliteit van de persoon.

Dag 2: donderdag 14/03/24
Dag 2 wordt een zeer praktische dag waarbij we fysiek aan de slag gaan. Aan de hand van oefenmomenten gaan we de theorie over functies en functionaliteit concreet inoefenen.
Vertrekkende vanuit ons eigen lichaam staan we stil bij specifieke activiteiten en basisbewegingen en leren we hoe we nu concreet moeten behandelen.
Er zullen oefeningen aan bod komen op behandeltafels en matten alsook gaan we aan de slag met dagdagelijks materiaal. Denk maar aan een grasmachine..
Omwille van de praktische insteek van beide dagen vragen we om sportieve kledij (short of trainingsbroek met t-shirt) en sportieve schoenen te dragen.
Dit is belangrijk om vlot te kunnen deelnemen aan de praktische oefeningen!

Optioneel
Dag 3:
donderdag 16/05/24
Deze laatste dag zien we als terugkomdag.
Meer info vind je hier

Doelgroep

Ergotherapeuten, kinesitherapeuten met een passie voor fysieke revalidatie.

Lesgevers

Leen Rooms studeerde in 1987 af als ergotherapeute aan de Artevelde Hogeschool in Gent. Ze startte haar baan in een revalidatiecentrum voor kinderen met leerstoornissen en nadien werkte ze in een woonzorgcentrum op de dementieafdeling. Sinds 1990 vond ze haar weg in de fysieke revalidatie op de afdeling revalidatie van het AZMM in Gent met als specialisatie neurologie en revalidatie bij chronische pijn. In 2018 heeft zij de opleiding Myofaciale Triggerpoint Coach afgerond en is ze zich gaan specialiseren in de richting van de psychosomatiek. In 2007 is zij naast haar baan als praktijkdocente op de Artevelde Hogeschool en ergotherapeut in het revalidatiecentrum, als zelfstandige gaan werken in de eerstelijn met de doelgroepen wervelzuilklachten, chronische pijn en vermoeidheid. Ze ontwikkelde in haar zelfstandige thuispraktijk een basisprogramma functionele training(ergotherapie) voor chronische pijn patiënten. Kennis en inzicht in het normaal bewegen, yoga en houdingsbewustzijn waren in combinatie met een bio-psycho-sociaal denkkader een belangrijk uitgangspunt bij het uitwerken van een basisprogramma dat zich vooral richt op functionele en functionaliteitstraining.

Praktische informatie

Wanneer?

  • Donderdag 07/03/24
  • Donderdag 14/03/24

Telkens van 9u00 tot 16u30

Waar?

Kostprijs

Early bird tarieven

  • Stageplaatsen 350 euro
  • Standaard 370 euro

Tarieven vanaf 07/02/2024

  • Stageplaatsen 370 euro
  • Standaard 390 euro

Min 17 – Max 21 deelnemers
Opgelet: deze kostprijs is voor de eerste 2 dagen. De terugkomdag zien we apart (zie link webpagina)

Kmo-portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor de kmo-portefeuille.  Kies bij je aanvraag Arteveldehogeschool (erkenningsnummer DV.O101978) als dienstverlener en thema ‘beroepsspecifieke competenties’.

Wil je kennis maken met Artevelde Academy?

Het aanbod van Artevelde Academy verruimt jouw kennis en versterkt je in je huidige beroepspraktijk. Kies je voor een bijscholing, tweede bachelordiploma of postgraduaat? Blijf op de hoogte van onze infomomenten en andere activiteiten die je helpen bij het kiezen van jouw toekomstige opleiding.

Wil je graag in contact blijven met onze hogeschool?

Via onderzoeksprojecten, stages, bachelorproeven en andere samenwerkingen zorgen we voor een duurzame en nauwe relatie met het werkveld. Wil je graag dat we jou ook op de hoogte houden van onze werking en initiatieven?