Alles over deze bijscholing

Inhoud

De combinatie van de orthopedische en geriatrische aandoeningen maakt de behandeling van orthogeriatrische patiënten complex en vereist vaak een multidisciplinaire aanpak waarbij verschillende zorgverleners samenwerken om de beste zorg te bieden.

Bij deze doelgroep is het ook essentieel voor zorgverleners om ergonomisch te handelen. Het beheersen van de vaardigheid om transfers op een ergonomische manier uit te voeren, is daarbij belangrijk voor elke zorgverlener.

Binnen deze studiedag zullen we de principes van ergonomisch werken bij transfers en de belangrijke aandachtspunten in het omgaan met orthogeriatrische patiënten met elkaar verbinden.

Programma

  • 09u00 - 10u30 Ergonomisch handelen  
  • 10u30 – 10u45 Koffiepauze
  • 10u45 - 12u15 Omgaan met orthogeriatrische patiënten  
  • 12u15 – 13u00 Lunchpauze 
  • 13u00 – 14u30: Workshopsessie 
  • 14u30 – 14u50: Koffiepauze
  • 14u50 – 16u20: Workshopsessie

Ergonomisch handelen: 

We frissen kort onze anatomie op en vertrekken vanuit de basisprincipes van ergonomisch handelen en bekijken daarbij de verschillende uitgangshoudingen. 

Nadien wordt bekeken hoe je een transfer veilig en ergonomisch kan uitvoeren, ook bij personen met obesitas. Door gebruik van de juiste technieken en hulpmiddelen kan de zorgverlener de patiënt veilig en comfortabel verplaatsen in bed, van lig naar zit of van zit naar stand en omgekeerd.  

Omgaan met orthogeriatrische patiënten
Orthogeriatrische patiënten hebben zowel te maken met orthopedische als geriatrische problemen. We werpen een blik op de aandachtspunten en omgangsvormen bij de orthopedische en geriatrische patiënt. 

 Een belangrijk aspect bij deze populatie is het omgaan met pijn. Veel van deze patiënten hebben te maken met pijnklachten en het is aan de zorgverlener om hier op een juiste manier mee om te gaan binnen het behandelingsproces. 

Workshopsessie 1: Integreren van alle principes en aandachtspunten 
We gaan effectief aan de slag! In kleine groep kunnen we in de praktijklokalen verschillende casussen uittesten. Heb je moeite met een bepaalde transfer in bed, vanuit de rolwagen, vanuit een stoel, of vanuit een andere positie? 
Je krijgt een heleboel tips en tricks die de fysieke belasting minder zwaar zal maken en voor de patiënt aangenamer zal aanvoelen.

Workshopsessie 2: Hulpmiddelenadvies
In deze workshop onderzoeken we welke hulpmiddelen beschikbaar zijn om transfers te vereenvoudigen voor zowel zorgverleners als cliënten. Daarnaast zullen we verschillende hulpmiddelen bekijken en uittesten om mensen, die een orthopedische ingreep hebben ondergaan, te ondersteunen in hun dagdagelijkse en betekenisvolle activiteiten.

Doelgroep

Alle zorgverleners die werken met orthogeriatrische patiënten.

Lesgevers

  • Stijn Declerck: Stijn werkt reeds 15 jaar als ergotherapeut op de dienst orthopedie van het AZ Sint Blasius in Dendermonde. Hij begeleidt mensen met een heupprothese of knieprothese in de verschillende fases van hun revalidatie. Verder werkt hij ook mee aan de rug- en nekrevalidatie waarbij individuele ergonomische adviesgesprekken met patiënten gedaan worden en theoretische groepslessen rond ergonomie gegeven worden.
    Daarnaast werkt hij sinds enkele jaren deeltijds op de Interne Preventiedienst van het ziekenhuis, waar hij verantwoordelijk is voor alles wat met ergonomie te maken heeft.
  • Anneleen Vander Maelen: Anneleen is reeds 12 jaar actief binnen ADVYS om de juiste hulpmiddelen te adviseren aan hun klanten. Door de constante samenwerking met heel veel instellingen verdeeld over België, hebben ze binnen het ADVYS Team een duidelijke kijk op welke hulpmiddelen vandaag de dag het meest gebruikt worden. 
    Haar eerder opgelopen kennis en ervaring als ergotherapeut binnen verschillende zorginstellingen maakt dat ze met de nodige feeling en knowhow het beste product kan adviseren binnen verschillende domeinen.
Logo Advys

Praktische informatie

Wanneer?

Donderdag 30 mei 2024 van 09u00 tot 16u20

Kostprijs?

Early bird:  

  • Stageplaatsen: 155 euro  
  • Standaard: 175 euro

Kostprijs vanaf 30/04/24:  

  • Stageplaatsen: 175 euro
  • Standaard: 195 euro     

(incl. Lunch, drank, syllabus)

Min. 27 – Max. 32 deelnemers 

Wil je kennis maken met Artevelde Academy?

Het aanbod van Artevelde Academy verruimt jouw kennis en versterkt je in je huidige beroepspraktijk. Kies je voor een bijscholing, tweede bachelordiploma of postgraduaat? Blijf op de hoogte van onze infomomenten en andere activiteiten die je helpen bij het kiezen van jouw toekomstige opleiding.

Wil je graag in contact blijven met onze hogeschool?

Via onderzoeksprojecten, stages, bachelorproeven en andere samenwerkingen zorgen we voor een duurzame en nauwe relatie met het werkveld. Wil je graag dat we jou ook op de hoogte houden van onze werking en initiatieven?