Alles over deze bijscholing

Inhoud

ln ‘Levensbeschouwelijke identiteit binnen pluraliteit’ kijken we vanuit het levensbeschouwelijk perspectief naar het diversiteitssensitief werken. Culturen zijn doordrongen van levensbeschouwelijke aspecten (rituelen, verhalen, visies op leven en dood, samenleven, ethiek) zoals die voorkomen in grote levensbeschouwelijke stromingen.  Omgekeerd zijn ook levensbeschouwingen doordrongen van culturele aspecten. Diversiteitssensitief werken, communiceren en leiden veronderstelt eveneens openheid voor interlevensbeschouwelijk werken.

Onze samenleving is niet alleen multicultureel, maar ook multilevensbeschouwelijk. 

In het eerste deel verkennen we een aantal grote levensbeschouwingen (jodendom, christendom, islam, hindoeïsme, boeddhisme, vrijzinnig humanisme). Wat zijn de onderliggende visies? Waarin zit een verschil én waarin raken ze elkaar en is een oprechte dialoog mogelijk? Om die dialoog te starten verkennen we eerst de eigen levensbeschouwelijke identiteit of het levensbeschouwelijk “zelfverstaan”. 

In het tweede deel verkennen we hoe onder meer in HR, zorg en onderwijs die levensbeschouwelijke dialoog al dan niet plaats krijgt en kan krijgen. Horen levensbeschouwelijke symbolen tot de privésfeer? En zo niet, hoe pak je dit concreet aan? Hoe ga je om met een overlijden van een medewerker op de werkvloer, of levensbeschouwelijke feestdagen? Hoe kan een interlevensbeschouwelijke dialoog oprecht verlopen? En hoort levensbeschouwing wel nog thuis in het publiek debat? Wat zijn uitdagingen, wat zijn grenzen? 

We proberen in deze opleiding open te staan voor die levensbeschouwelijke pluraliteit. Diversiteitssensitief werken kan enkel succesvol zijn als de andere in het anders-zijn (h)erkend wordt, ook in de levensbeschouwelijke visie. Dit is uitdagend omdat dit de levensvisie en de diepere kern van een persoon raakt. 

In de opleiding hebben we oog voor het omgaan met bronnen en onderzoeksresultaten, maar laten we ook ervaringsdeskundigen aan het woord zodat we de nodige handvaten vinden om in de praktijk aan de slag te gaan.

Er zijn gastcolleges van experts uit diverse levensbeschouwingen en ervaringsdeskundigen; verder worden er ook uitstappen gemaakt. De exacte data van deze gastcolleges en uitstappen worden later medegedeeld.

Doelgroep

Iedereen die op de werkvloer geconfronteerd wordt met de superdiverse samenleving. Deze module biedt handvatten om als professional aan de slag te gaan met en voor een divers publiek.

Lesgever

Johanna Snoeck

Praktische informatie

Wanneer?

Data worden binnenkort medegedeeld.

De lessen gaan altijd door op donderdag.

Waar?

Kostprijs

450 euro

Kmo-portefeuille

Als je voor een kmo werkt, kan je werkgever een subsidie aanvragen voor je opleiding uit de kmo-portefeuille van de Vlaamse overheid. Tot 30% van de factuurkost. Kies voor het thema “diversiteit en non-discriminatiebeleid” bij je aanvraag.

Wil je kennis maken met Artevelde Academy?

Het aanbod van Artevelde Academy verruimt jouw kennis en versterkt je in je huidige beroepspraktijk. Kies je voor een bijscholing, tweede bachelordiploma of postgraduaat? Blijf op de hoogte van onze infomomenten en andere activiteiten die je helpen bij het kiezen van jouw toekomstige opleiding.

Wil je graag in contact blijven met onze hogeschool?

Via onderzoeksprojecten, stages, bachelorproeven en andere samenwerkingen zorgen we voor een duurzame en nauwe relatie met het werkveld. Wil je graag dat we jou ook op de hoogte houden van onze werking en initiatieven?