Alles over deze bijscholing

Inhoud

We leren u de essentie over:

  • Het normale slikproces (fysiologie – anatomie – neurologie)
  • Het oudere slikproces
  • Het abnormale slikproces
  • Aanpak en diagnostiek van slikproblemen
  • IDDSI: International Dysphagia Diet Standardisation Initiative (+ proevertjes!)
  • Mondzorg

Programma

Inhouden lezingen + workshops (per dag)
Theoretische sessies:

  • Normale slikken - ouderdomsslikken (presbyfagie) en slikproblemen (dysfagie): noodzakelijke kennis voor de ergotherapeut
  • Juridische aspecten mbt maaltijdzorg
  • Nieuwe  internationale terminologie voor slikveilige voeding (IDDSI) mét proevertjes!
  • Mondzorg: theorie en tips bij dementie/afweergedrag

Workshopsessie:
 Hands-on training mondzorg: tips & tricks! 

Doelgroep

Zorgverleners die werken met mensen met slikproblemen. De primaire focus ligt op ergotherapeuten,  verpleegkundigen, verzorgenden, opvoedkundigen, diëtisten, …

Bent u logopedist? Dan is deze bijscholing vermoedelijk té basic voor u. We verwijzen u graag door naar onze andere initiatieven zoals het Postgraduaat dysfagie. Bij twijfels mag u ons altijd contacteren voor meer informatie.

Lesgevers

Anne-Sophie Beeckman startte onmiddellijk na haar afstuderen als logopediste in AZ Maria Middelares (Gent), waar ze met de jaren een bijzondere passie voor slikproblemen ontwikkelde. Vanuit deze passie richtte zij het Postgraduaat Dysfagie op voor afgestudeerde logopedisten. Zij doceert sinds een aantal jaar ook slikgerelateerde vakken aan bachelorstudenten Logopedie. Haar grote passie is kennis van slikproblemen delen met iedereen: van logopedisten tot verzorgenden, verpleegkundigen en ... ergotherapeuten!

Manon Langeraert werkt als neurologopediste heel nauw samen met ergotherapeuten! Manon heeft ervaring als zelfstandig logopedist, maar ook als logopedist in De Karrekol (tehuis voor volwassenen met een mentale beperking). Vanuit haar passie voor lekkere én veilige voeding voor mensen met slikproblemen, richtte ze samen met ergotherapeut Jonas Dierckens Treat your Eat op: samen maken ze de lekkerste slikveilige IDDSI 4-gerechten! Check zeker hun Instagrampagina om visueel te smullen!

Marleen D’hondt is een bekende logopediste die slikstoornissen in Vlaanderen op de kaart zette! Hoewel ze gepensioneerd is als docent, zetelt ze voor de Vlaamse beroepsvereniging logopedie nog in de RIZIV-commissie, getiteld Technische Commissie voor Paramedische Beroepen. Niemand die de juridische aspecten m.b.t. eten/drinken toedienen beter kent! 

Em. prof. Jacques Vanobbergen is een klinkende naam in het mondzorggebied! Als professor richtte hij samen met prof. Em. Luc De Visschere het mondzorgprogramma GeroDent op. Een wereldvermaard initiatief dat de mondzorg van bewoners in WZC significant verbeterde! Prof Vanobbergen zat na zijn pensioen niet stil: niet alleen doceert hij aan de nagelnieuwe opleiding Bachelor Mondzorg, hij was er ook lange tijd diensthoofd.  

Em. prof. Luc De Visschere is een klinkende naam in het mondzorggebied! Samen met collega prof Vanobbergen richtte hij het mondzorgprogramma GeroDent op. Een wereldvermaard initiatief dat de mondzorg van bewoners in WZC significant verbeterde! Prof De Visschere begon als halftijds assistent van de Conserverende Tandheelkunde en eindigde als voorzitter van de Vakgroep Mondgezondheidswetenschappen, Hoofddocent Mondgezondheid en Maatschappij, Kliniekhoofd van de Algemene Diagnose en coördinator van Gerodent.

Martine Van Vlierberghe is afgestudeerd als tandarts (licentiaat tandheelkunde UGent) en heeft vervolgens een ma-na-ma in orthodontie beëindigd. Haar subspecialisatie is congenitale cranio-faciale afwijkingen (Universiteit Nijmegen en New York). Ze voltooide een tweede ma-na-ma in forensische tandheelkunde aan de KULeuven waarna ze verschillende keren door Departement Justitie aangesteld werd als gerechtelijk expert. Tegenwoordig is ze docent en stagebegeleidster in de opleiding Mondzorg aan Arteveldehogeschool.

Praktische informatie

Wanneer?

  • Donderdag 28/03/2024 ONLINE van 9u tot 12u  
  • Donderdag 18/04/2024 op campus van 8u30 tot 17u

Waar?

Campus Leeuwstraat

en

Online

Kostprijs?

  • Early bird   
    • Stageplaatsen: 195 euro
    • Standaard: 215 euro
  • Prijzen vanaf 23/02/2024
    • Stageplaatsen: 215 euro   
    • Standaard: 235 euro

(incl. Lunch, drank, syllabus)

Partner van deze bijscholing

Wil je kennis maken met Artevelde Academy?

Het aanbod van Artevelde Academy verruimt jouw kennis en versterkt je in je huidige beroepspraktijk. Kies je voor een bijscholing, tweede bachelordiploma of postgraduaat? Blijf op de hoogte van onze infomomenten en andere activiteiten die je helpen bij het kiezen van jouw toekomstige opleiding.

Wil je graag in contact blijven met onze hogeschool?

Via onderzoeksprojecten, stages, bachelorproeven en andere samenwerkingen zorgen we voor een duurzame en nauwe relatie met het werkveld. Wil je graag dat we jou ook op de hoogte houden van onze werking en initiatieven?