Opleidingsinformatie

Bewegen bij ouderen is essentieel voor een gezond en actief leven. Het bevordert de fysieke gezondheid, vermindert het risico op chronische ziekten en verbetert de mobiliteit en balans. Regelmatige lichaamsbeweging heeft een positieve invloed op de mentale gezondheid, wat kan leiden tot een verhoogde kwaliteit van leven en welzijn. Dit weten we, maar de weg om ouderen te motiveren en blijvend in beweging te houden, is geen geëffend pad. 

 

Inhoud

Stap binnen in de betoverende wereld van playfulness, waar de 11 metaforen van Joel een essentiële rol spelen in het bevorderen van teambuilding en het cultiveren van een speelse mindset.

 

Azmi en Joel nemen je mee op een reis door de principes van het ‘bewegen is leven’ model, waarbij de 11 metaforen als leidraad dienen. Leer hoe je met behulp van deze metaforen concrete vaardigheden kunt ontwikkelen en inzichten kunt verwerven die direct toepasbaar zijn in jouw dagelijkse praktijk.

 

Transformeer jouw benadering van het ontwerpen van spelvormen voor bewoners en laat je inspireren door innovatieve ideeën en oplossingen.

 

Nadat je werd ondergedompeld in een vat vol ideeën, bekijken we samen nog even hoe je met een kritische blik de juiste activiteit kan selecteren en deze op maat van je cliënt kan afstemmen.

 

 

Programma

09u00 - 09u30: Het belang van bewegen - Jolien Allart

09u30 - 10u30: Bewust beweging creëren - Joël Kruisselbrinck

10u30 - 10u45: Koffiepauze

10u45 - 12u15: Verdieping met Azmi

12u15 - 13u00: Lunchpauze

13u00 - 14u30: Inspiratiesessie met Joël & Azmi

14u30 - 14u50: Koffiepauze

14u50 - 16u15: Bewegingsactiviteiten opstellen op maat vanuit een therapeutische blik - Jolien Allart

 

 

Wat mag je verwachten:

Verdieping in de toepassing van de 11 metaforen van Joel in het bevorderen van teambuilding Verdere en speelsheid. Inzicht in hoe je de metaforen kunt integreren in bestaande zorgleefplannen en spelontwerpen.

 

Ontwikkeling van concrete vaardigheden voor het creëren van speelse en stimulerende omgevingen voor bewoners. Inspiratie om een cultuur van speelsheid te cultiveren binnen jouw team en organisatie.

 

Ideaal voor teams binnen de zorg die streven naar meer beweging voor hun bewoners op een leuke manier.

 

 

Doelgroep

 

Alle zorgverleners werkzaam in de ouderenzorg 

 

Lesgevers

Jolien Allart, ergotherapeut en gerontoloog van opleiding, werkt als docent binnen de opleiding ergotherapie en is ook onderzoeker binnen het OIC Gezondheid en zorg van Arteveldehogeschool waar ze verantwoordelijk is voor de sublijn ‘Daadkrachtige innoverende ouderenzorg’. Vanuit deze rol is zij verbonden aan de Academische Werkplaats Z.O.R.G. en deed ze voorbije jaren onderzoek naar de uitdagingen in de ouderenzorg bij zorgverleners, ouderen en hun naasten en bouwde ze expertise op rond vrijwilligerswerk. Daarnaast heeft zij ook praktijkervaring in woonzorgcentra.

Joel kruisselbrinck rondde in 2011 zijn opleiding bewegingsagogie af in Heerenveen. Tijdens zijn werk als bewegingsagoog zag hij iedere week dezelfde actieve bewoners. Maar wanneer hij deze bewoners terugbracht naar de afdeling, zag hij de inactieve bewoners slapend hun dag doorbrengen. Dit moest anders, dacht hij en hij vroeg zich af hoe hij deze bewoners kon enthousiasmeren om te gaan bewegen. 

"Op een dag zag ik mijn zoon spelen met koffie cups, ze vlogen door de kamer en over de vloer. Ik raakte geïnspireerd en maakte hier een oefening omheen om een inactieve bewoner, die van koffie houdt, te activeren. Ik ontdekte de kracht van spelen met alledaagse materialen.
Ik kijk heel gericht naar interesses, werk of hobby van de bewoner en bedenk hier een oefening mee."

 

Kostprijs

Early bird:

Stageplaatsen: 165 euro

Standaard: 185 euro

Kostprijs vanaf 5/11/2024: 

Stageplaatsen: 185 euro

Standaard: 205 euro

 

Prijzen incl. syllabus, drank & lunch



Praktische info

Data
donderdag 5 december 2024 09:00 16:15
Locatie
Fysiek
Plaats
Kostprijs
  • Gratis

Wil je kennis maken met Artevelde Academy?

Het aanbod van Artevelde Academy verruimt jouw kennis en versterkt je in je huidige beroepspraktijk. Kies je voor een bijscholing, tweede bachelordiploma of postgraduaat? Blijf op de hoogte van onze infomomenten en andere activiteiten die je helpen bij het kiezen van jouw toekomstige opleiding.

Wil je graag in contact blijven met onze hogeschool?

Via onderzoeksprojecten, stages, bachelorproeven en andere samenwerkingen zorgen we voor een duurzame en nauwe relatie met het werkveld. Wil je graag dat we jou ook op de hoogte houden van onze werking en initiatieven?