Opleidingsinformatie

Kom naar onze PJK inspiratiedag in Gent voor de nieuwste onderzoeksresultaten, praktijkrelevante inzichten en sectoroverschrijdende uitwisseling. Samen bouwen we aan de toekomst van pedagogische coaching en mentoring. Wees erbij! 

Professionals in de pedagogische sector zijn de helden van elke dag, die kinderen en jongeren helpen groeien en bloeien. Hun veelzijdige inzet verdient niet alleen waardering, maar ook ondersteuning en reflectie om te blijven ontwikkelen. Pedagogische coaching en mentoring zijn dé sleutels tot meer pedagogische kwaliteit, zowel in het werken met kinderen als in het creëren van een (stimu)lerende voor begeleiders, en duurzame tewerkstelling in opvang en daarbuiten. 

Locatie: Campus Sint-Amandsberg

Via deze link lees je meer over de bereikbaarheid van de campus. Let op: parkeren rond de campus is geen evidentie. Je kan de parkeertarieven zoeken via de kaart op de website. Geef het adres in, en je zal zien dat de groene zone dichterbij is dan je denkt!

Programma 

  • 9u: onthaal met koffie 
  • 9u30-10u30: inspiratiesessies reeks 1   
  • 10u45 – 11u45: inspiratiesessies reeks 2 
  • 12u-12u45: plenaire afsluiter door Opgroeien en een aantal onderzoekers ‘blik vooruit: de waarde van pedagogische coaching en mentoring voor het opvanglandschap van de toekomst in Vlaanderen’  
  • 12u45 – 14u: Netwerklunch met inspiratiemarkt 

 

Inspiratiesessies reeks 1:

1) Ondersteuners in de kinderopvang in Italië: rijke reflectie over de praktijk! (Nima Sharmahd  - VBJK) 

In deze workshop nemen we je mee naar Italië. We laten je kennis maken met de Italiaanse pedagogische coaches. Zij hebben een cruciale functie in de kwaliteit van de Italiaanse voorzieningen voor jonge kinderen. We staan stil bij de rol en functies van de ondersteuners in de kinderopvang in Italië, aan de hand van concrete voorbeelden (o.m. observaties, pedagogische documentatie...) die reflectie in teams bevorderen. Ook enkele Vlaamse ervaringen - geïnspireerd door de Italiaanse context - worden gepresenteerd. Daarnaast nemen we tijd voor discussie en reflectie met de deelnemers over hun eigen praktijk en mogelijke aanpassingen aan hun context. 

2) Coachen met succes? (Vicky Cauwels - Arteveldehogeschool)

Aan de slag met 5 kritieke succesfactoren die een overzichtelijk en hanteerbaar kader vormen voor jouw coachingsproces. Aspecten die aandacht moeten krijgen en een goede basis vormen voor een quickscan van de huidige situatie van de coachee of het te coachen team. Wat zijn die kritieke succesfactoren en hoe kan je ze hanteren als pedagogisch coach en mentor? Dat kom je te weten in deze sessie!

3) Bouwstenen voor coaching van krachtige kinderbegeleiders. (Evelien Van Den Bossche - Felies) 

Interactieve workshop rond bouwstenen om krachtige kinderbegeleiders te coachen. We zoomen in op wat er werkt voor mentoren, cursisten en werkplekken. We geven onze good practices en uitgewerkte tools mee vanuit onze ervaringen in het project ‘kansen voor talent in de kinderopvang’.   

4) ToPCoach: onderzoek naar de pedagogische coaches in de Vlaamse kinderopvang (Maxime Locqueneux & Michiel Voet - PJK Arteveldehogeschool)

Ben je nieuwsgierig hoe de pedagogisch coaches in de Vlaamse kinderopvang hun werk beleven, en tegen welke uitdagingen ze aanlopen? We stellen je graag de resultaten voor uit onderzoek waarin we 78 pedagogisch coaches hierover bevroegen. Tijdens de sessie stellen we je de aanpak van het onderzoek voor, en geven we een overzicht van de resultaten. Nadien is ruimte voor vragen, en gaan we graag verder in gesprek over de betekenis van de resultaten.

5) BLINK! Een Leer- en videoplatform als tool voor coaches en mentoren (Hellen Kippes - VVSG)

www.blinkweb.be: het digitale leer- en videoplatform voor de kinderopvang, bevat 60 inspirerende e-modules en nog meer filmpjes. De inhouden werden ontwikkeld dóór de sector vóór de sector. Benieuwd op welke manieren je Blink kan inzetten en hoe het platform jou kan ondersteunen als coach of mentor? Kom dan zeker naar onze sessie. We geven je tal van concrete tips en voorbeelden van andere coaches. Je loopt geïnspireerd buiten om Blink succesvol in te zetten op de werkvloer.

6) Intervisie in de praktijk - uitwisselsessie onder organisaties vanuit een casus 'werken met je team' (Tineke Van Vlaenderen -  Arteveldehogeschool)

Werken met en voor mensen kent zijn uitdagingen. Vaak ontbreekt de tijd om stil te staan bij ons professioneel handelen. Met Wanda zetten we een stap achteruit en onderzoeken we samen een praktijkcasus. Dankzij deze visueel ondersteunde reflectiemethodiek diepen we de situatie uit en exploreren we alternatieve manieren om de situatie in de toekomst aan te pakken. Heb je een casus waar je mee worstelt en wil je die graag bespreken met collega’s uit het werkveld? Wil je meedenken met en leren van anderen? Sluit dan aan bij deze sessie. In deze eerste intervisiesessie focussen we op werken met teams.

Inspiratiesessies reeks 2: 

a) Inspirerend meewerken als Pedagogisch Coach. (Fleur Gauquie, Lise Houfflyn & Zoë Vandaele - Xzekoo)

Een dag als pedagogisch coach bij Xzekoo. Benieuwd? Samen leggen we de praktijk bloot. We zoomen in op de 15 basiscompetenties in de job als kinderbegeleider en hoe we deze op de werkvloer kunnen uitdagen. In deze interactieve workshop wisselen we expertise en ervaring uit.   

b) Kwaliteitsvol pedagogisch coachen: inspiratie uit binnen- en buitenland. (Jochen Devlieghere - UGent)

Tijdens deze inspiratiesessie gaan we dieper in op de essentie van wat kwaliteitsvol pedagogisch coachen is en halen we inspiratie uit zowel binnenlandse als buitenlandse praktijken. Aan de hand van deze voorbeelden worden de deelnemers aangemoedigd en uitgedaagd om te reflecteren op de eigen pedagogische coachingspraktijk. Deze sessie heeft dan ook als doel om de eigen praktijk verder te verrijken door te leren van anderen, waar ze zich ook bevinden.

c) Duurzame tewerkstelling in de kinderopvang: een werkplek creëren waar het fijn leren is. (Maxime Locqueneux en Veronika Rumbaut - Arteveldehogeschool en Stad Gent)

Hoe kan je als organisatie bijdragen tot een werkplek waar veel leerkansen op de loer liggen? Het ESF project 'Duurzame tewerkstelling in de Gentse kinderopvang' zette hierop in de afgelopen drie jaar. In deze sessie worden inzichten meegegeven én laten we deelnemers stilstaan hoe zij in hun eigen organisatie werkplekleren kwaliteitsvol kunnen vormgeven. In deze sessie ga je niet met lege handen naar huis!

d) Werkplekleren in de kinderopvang (Kris De Visscher - Karel de grote Hogeschool)

Leren op de werkvloer wint aan belang in de kinderopvang, door het groeiend aantal zij-instromers en de toename van duaal leren. Op papier neemt één teamlid de rol van mentor op, maar in de praktijk is dit een taak van de hele ploeg. Onderzoekers van KdG doken het afgelopen jaar in twee opvangsettings om na te gaan hoe werkplekleren vorm krijgt: welke ondersteuning versterkt kinderbegeleiders in hun mentorrol en welke randvoorwaarden beïnvloeden het leerproces? In deze sessie delen we onze eerste resultaten mee en verbinden ze met jullie ervaringen.

e) De speelbank: inspiratie voor boeiende pedagogische ondersteuning (Hilde Hautekees - VVSG)

“Speelbank.be, ah ja die site waar je speelactiviteiten kan opzoeken”, hoor ik vaak. Maar er is zoveel meer te ontdekken op speelbank.be. Kom naar deze sessie en ontdek hoe je speelbank.be kan inzetten tijdens je coachings-, vormings- of ondersteuningsaanbod.

f) Intervisie in de praktijk - uitwisselsessie onder organisaties vanuit een casus 'werken met kinderen en jongeren' (Tineke Van Vlaenderen -  Arteveldehogeschool)

Werken met en voor mensen kent zijn uitdagingen. Vaak ontbreekt de tijd om stil te staan bij ons professioneel handelen. Met Wanda zetten we een stap achteruit en onderzoeken we samen een praktijkcasus. Dankzij deze visueel ondersteunde reflectiemethodiek diepen we de situatie uit en exploreren we alternatieve manieren om de situatie in de toekomst aan te pakken. Heb je een casus waar je mee worstelt en wil je die graag bespreken met collega’s uit het werkveld? Wil je meedenken met en leren van anderen? Sluit dan aan bij deze sessie. In deze tweede intervisiesessie focussen we op werken met kinderen en jongeren. 

 

Afsluitende plenaire sessie 

Ondersteuning, coaching en mentorwerking in de kinderopvang: een blik op wat nodig is in de toekomst.  (Filip Winderickx - Projectleider toekomst en workforce kinderopvang, Opgroeien) 

Op vraag van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin werkte een forum met vertegenwoordigers van gezinnen, van het werkveld en experten aan voorstellen om op middellange en lange termijn de organisatie van de Vlaamse kinderopvang toekomstgericht te versterken en te hervormen. Deze Toekomstgroep nam onder meer de pedagogische kwaliteit in elke kinderopvang als essentieel uitgangspunt voor en reikte hefbomen aan om deze te versterken. Naast een aantal essentiële ‘materiële’ voorwaarden (voldoende lage ratio, beperken van leefgroepsgrootte, haalbaar en aantrekkelijke werkomstandigheden, ruimte voor ‘kindvrije uren’) is cruciaal dat de medewerkers voldoende kennis en competenties hebben. Een degelijke voorafgaande initiële opleiding is sterk aangewezen, maar kinderbegeleiders moeten ook op de werkvloer kansen tot praktijkopleiding krijgen. Belangrijk is dat dit voldoende en kwaliteitsvol wordt omkaderd en ondersteund, in het kader van een divers beroepenveld dat zo ook bijdraagt aan loopbaanperspectieven.  De voorstellen en hefbomen ter zake vanuit de Toekomstgroep worden nader toegelicht.

Zie ook: Een toekomstplan voor de kinderopvang | Opgroeien 

 

Praktische info

Data
dinsdag 4 juni 2024 09:00 14:00
Locatie
Fysiek
Kostprijs
  • € 35,00

Wil je kennis maken met Artevelde Academy?

Het aanbod van Artevelde Academy verruimt jouw kennis en versterkt je in je huidige beroepspraktijk. Kies je voor een bijscholing, tweede bachelordiploma of postgraduaat? Blijf op de hoogte van onze infomomenten en andere activiteiten die je helpen bij het kiezen van jouw toekomstige opleiding.

Wil je graag in contact blijven met onze hogeschool?

Via onderzoeksprojecten, stages, bachelorproeven en andere samenwerkingen zorgen we voor een duurzame en nauwe relatie met het werkveld. Wil je graag dat we jou ook op de hoogte houden van onze werking en initiatieven?