Ons aanbod voor secundaire scholen

Samenwerken

Jaarlijks studeren in juni heel wat laatstejaarsstudenten af die willen en zullen kiezen voor een verdere opleiding in het hoger onderwijs. Om de studiekeuze te vergemakkelijken en leerlingen zo goed mogelijk vertrouwd te maken met de werking van een hogeschool, stippelde Arteveldehogeschool een aantrekkelijk aanbod voor leerlingen én leerkrachten uit. 

samenwerken secundaire scholen

Brochure aanbod secundair onderwijs

Doelgroep: leerkrachten, directie, coördinatoren en studiekeuzebegeleiders secundair onderwijs.

  • Wil jij je derdegraadsleerlingen alvast laten kennismaken met het hoger onderwijs? Dat kan dankzij ons uitgebreid aanbod van activiteiten, helemaal op maat van jouw leerlingen en jouw school. We bieden tientallen infosessies, workshops en andere activiteiten aan. Daarin komen zowel inhoudelijke thema’s als studiekeuzehulp komen aan bod. 
  • Je maakt ook kennis met aspecten van het hoger onderwijs die relevant zijn voor toekomstige studenten. Denk maar aan instapcursussen, bijzondere statuten en trajecten op maat. 

Studiekeuzebegeleiding

Eerste hulp voor studiekiezers

Eerste hulp voor studiekeuzebegeleiders

Nieuwsbrief studiekeuzebegeleiders

Schrijf je in op deze nieuwsbrief en ontvang maandelijks updates over infodagen, proefstuderen, ons aanbod, tips over het studiekeuzeproces ... voor jou en jouw leerlingen.

Opleidingsbrochures en affiches aanvragen

Ben je studiekeuzebegeleider, leerkracht of mentor op een secundaire school? Zetten jouw leerlingen binnenkort de stap naar het hoger onderwijs? Wil je ze een handje helpen bij hun studiekeuze?

Dan komen onze posters en opleidingsfolders zeker van pas. Aan de hand van dit formulier kan je jouw persoonlijke pakket samenstellen. Je kiest zelf welke posters en opleidingsbrochures jij voor jouw leerlingen wilt ontvangen.

Aanbod voor kandidaat-studenten: ontdek ons zelf!

Openlesdagen

Laat je leerlingen tijdens de krokusvakantie kennismaken met het hoger onderwijs tijdens onze open lessen. Zo ontdekken ze meteen welke opleidingen hen inhoudelijk het meest liggen.  

De beste manier om een opleiding te kiezen die bij hen past is ... gewoon naar de lessen komen. Zo weten ze meteen of ze de leerstof ook echt interessant vinden, of de manier van lesgeven hen aanspreekt, hoe de sfeer op de campus is...  

Data openlesdagen

  • We organiseren het grootste deel van de open lessen tijdens de krokusvakantie.
  • Heel wat opleidingen organiseren daarna ook nog open lessen op woensdagnamiddag.

InCOmpany - Pedagogie van het Jonge Kind

Net zoals bij een openlesdag proeven jouw leerlingen met InCOmpany een dag lang van de praktijk. Binnen de opleiding Pedagogie van het Jonge Kind kunnen je leerlingen een student van Arteveldehogeschool volgen op hun stageplaats. Zo krijgen ze een unieke kans om de mogelijkheden van een stagiair op de werkvloer te ontdekken, met wie de stagiair zoal samenwerkt en welke vaardigheden ze hiervoor nodig hebben. Ze ontdekken de veelzijdigheid van een stage als pedagogisch coach in de opvang van baby’s, peuters of schoolkinderen. Tegelijk kunnen zij de student ook vragen over de opleiding en het studentenleven.

Voor wie? Laatstejaars secundair onderwijs
Wanneer? Een halve dag in de paasvakantie
Waar? Op de stageplaats van de student
Praktisch: Deelname aan InCOmpany is gratis
Meer info: bij iris.roose@arteveldehs.be

Dag van de wetenschap

Iedereen wordt even wetenschapper tijdens de Dag van de Wetenschap dankzij talloze workshops, podcasts, lezingen, blind dates, een experimentenmarkt en veel meer! Laat je leerlingen en je eigen vrienden en familie deelnemen aan de hoogdag van de wetenschap en maak kennis met heel uiteenlopende wetenschapsdomeinen.

De dag wordt georganiseerd in samenwerking met alle Vlaamse kennisinstellingen. Naar aanleiding van de Dag van de Wetenschap organiseren alle Gentse hogeronderwijsinstellingen, waaronder Arteveldehogeschool, bovendien het Wetenschapsfestival Gent. De activiteiten gaan van lezingen en films over kinderworkshops en gegidste wandelingen tot een echte experimentenmarkt. Elk jaar verwelkomen we zo’n 5.000 bezoekers.

Wetenschapscafé

Een wetenschapscafé is er voor iedereen met een gezonde dorst naar kennis en wetenschap. Het concept? Wetenschap tussen pot en pint. Twee wetenschappers voeren een informeel gesprek op café over een maatschappelijk relevant thema. Een  moderator leidt alles in goede banen en voorziet ruimte voor jouw vragen.

Alle sessies kan je achteraf ook herbekijken via YouTube en herbeluisteren via de podcast. De wetenschapscafés zijn een samenwerking tussen Arteveldehogeschool, UGent, HOGENT en Howest.

Voor wie? Iedereen
Wanneer? Dinsdagavonden doorheen het academiejaar
Waar? Online en in Eetcafé Toreke (Gent) – VC Mozaïek (Kortrijk) – De Snuffel (Brugge)
Praktisch: De wetenschapscafé’s zijn gratis
Meer info: lise.vanderhaegen@arteveldehs.be of www.wetenschapscafe.be

De Wonderlijke Wandeling

Op de Wonderlijke Wandeling ontdekken je leerlingen wetenschap op plekjes waar ze het niet verwachten. Met het stadsplan in de aanslag leren ze, samen met de eigenzinnige gids Ghislaine, onderzoeken in zeven STEM-opdrachten doorheen Gent. Zo vertelt Ghislaine je leerlingen via een audiogids op een ludieke manier over de rijke geschiedenis en cultuur van de Arteveldestad.

De wandeling werd gemaakt door de lerarenopleiding Secundair Onderwijs en de expertisecel Wetenschapscommunicatie van Arteveldehogeschool, samen met Stad Gent en Het Geluidshuis.

Voor wie? 9- tot 14-jarigen en hun begeleiders
Wanneer? Op een moment naar keuze
Waar? Centrum Gent
Praktisch: Haal je stadsplan gratis af tijdens de openingsuren van het Toeristisch infokantoor VisitGent of download het via hun website. Daar vind je ook de link naar de podcast.
Meer info: lise.vanderhaegen@arteveldehs.be of www.visitgent.be/wonderlijkewandeling

Ontdek ons samen met je klas

Arteveldehogeschool voor leerkrachten en scholen

Artevelde Academy voor leerkrachten

Artevelde Academy wil leerkrachten, directies en onderwijzend personeel zo goed mogelijk begeleiden in hun professionalisering. 

Vrijplaats

VRIJPLAATS is een plek waar studenten samen met onderzoekers, leerkrachten en leerlingen educatief materiaal ontwerpen dat de wereld beter maakt.

Mediatheken

De mediatheken van Arteveldehogeschool zijn voor iedereen toegankelijk. In al onze mediatheken kan je gratis informatie opzoeken en (didactisch) materiaal ontlenen.