Opleidingsinformatie

Deze blended module die je op je eigen tempo zal kunnen volgen, zal starten in het najaar.  Van zodra een definitieve datum gekend is, wordt deze gecommuniceerd.

Ben je nieuwsgierig, en wil je graag al een 'sneakpeek' van deze online vorming, volg alvast onze FACEBOOKLIVE op 28 mei om 12.00Circle of security en de toepassing op slaap bij het jonge kind | Facebook

 

INHOUD

 

De online vorming ‘slaap bij het jonge kind 0 tot 3 jaar’ biedt een breed kader voor alle zorgverleners werkzaam met jonge kinderen en hun omgeving. In deze vorming proberen we een antwoord te formuleren op alle vragen en veronderstellingen die leven als men het thema slaap aanhaalt.  

We vinden het belangrijk om breed uit te diepen met respect voor verschil in visie maar ook vooral vanuit een sterk wetenschappelijk en slaapgeneeskundig kader.  

We vertrekken vanuit de ontwikkeling van het jonge kind en focussen ons nadien op slaappatronen, concepten rond slaap, problemen en oplossingen vanuit het kader Infant Mental Health. Slaap bij het jonge kind is een ontwikkelingsdomein waarbij regulatie een belangrijk thema is en in deze vorming komt dit ook uitgebreid aan bod. Wat is er nodig voor deze unieke baby binnen zijn gezin en het ouderschap alsook de omgeving waarin het opgroeit m.a.w. authentieke casuïstiek met zijn kwetsbaarheden en sterktes waarbij we niet als doel hebben deze te proberen controleren maar te ondersteunen. Slapen is immers een relationeel proces tussen ouder (s), omgeving en kind. 

Ook factoren die invloed hebben op slaap komen aan bod, bijvoorbeeld voeding tijdens de eerste drie jaar, cultuurgebonden aspecten, opstart werk,.. Bijkomend wordt er ruimte voorzien rond richtlijnen wiegendoodpreventie bij verschillende slaapsituaties. 

Vertrekkend vanuit deze basis, leggen we de focus verder op uitdagende factoren, zowel bij het kind als de ouder. Hierbij staan we stil bij de rol die we te vervullen hebben als zorgverlener en hoe moeilijk het kan zijn om te zoeken naar een ideaal zorgplan. Verbindende communicatie is hierbij een sleutel.  

Als algemeen doel aan het einde van deze vorming wensen we alle zorgverleners te informeren wat normale slaap is en integreren we alle onderwerpen die invloed kunnen hebben op deze normale slaap. Ouders informeren en coachen met als doel hun autonomie te versterken en geïnformeerde keuzes te maken in functie van hun slaapdoelen streven we na. Niet één manier is dé aanpak, slaapvragen beantwoorden vanuit de context van een authentiek gezin is onze missie. 

 

DOELGROEP

Elke zorgverlener die in contact komt met het jonge kind. 
Psychologen, kinderverpleegkundigen, vroedvrouwen, orthopedagogen, huisartsen, kinderartsen, kindbegeleiders, lactatiekundigen, pedagogische medewerkers, kleuterleiders, .... 

 

SPREKERS

Deze vorming kwam tot stand dankzij een warme samenwerking tussen verschillende vakexperten en het agentschap Opgroeien:  

Tessa Bouali, Angélique Coppens, Isabel De Groote, Liza Delforche, Anneleen Demyttenaere, Silke Desaever Dr. Karlien Dhondt, Naziza Maher, Prof. Dr. Gunnar Naulaers, Lynn Oeyen, Minke Siesling, Annelies Van Acker, Tine Vandamme, Ina Van Humbeeck, Eva Van Kerckhove, Nina Vens, Dr. Julie Willekens,…  

 

KOSTPRIJS

Standaardtarief €350

 

VRAGEN

Inhoudelijke vragen: Angélique Coppens - angelique.coppens@arteveldehs.be
Praktische vragen: Nele De Cock - nele.decock@arteveldehs.be

Praktische info

Locatie
Online
Plaats
nvt
Kostprijs
  • € 350,00
  • Deze opleiding komt in aanmerking voor betaling via KMO portefeuille.    

Wil je kennis maken met Artevelde Academy?

Het aanbod van Artevelde Academy verruimt jouw kennis en versterkt je in je huidige beroepspraktijk. Kies je voor een bijscholing, tweede bachelordiploma of postgraduaat? Blijf op de hoogte van onze infomomenten en andere activiteiten die je helpen bij het kiezen van jouw toekomstige opleiding.

Wil je graag in contact blijven met onze hogeschool?

Via onderzoeksprojecten, stages, bachelorproeven en andere samenwerkingen zorgen we voor een duurzame en nauwe relatie met het werkveld. Wil je graag dat we jou ook op de hoogte houden van onze werking en initiatieven?