Statuut voor anderstalige studenten

Een opleiding hoger onderwijs volgen wanneer Nederlands niet jouw thuistaal is kan uitdagend zijn. Arteveldehogeschool heeft oog voor mogelijke hindernissen en biedt aan anderstalige studenten de mogelijkheid om een bijzonder statuut en de nodige onderwijs- en examenfaciliteiten aan te vragen.

Kom ik in aanmerking voor het statuut van anderstalige student?

Hoe vraag ik een bijzonder statuut aan?

Welke documentatie moet ik indienen?

Wat kan Arteveldehogeschool nog meer voor mij betekenen?

 

Kom ik in aanmerking voor het statuut van anderstalige student?

Studenten van wie Nederlands niet de moedertaal of thuistaal is kunnen dit statuut aanvragen. Twijfel je? neem contact op met de diversiteitscoach en de taalcoach om je opstart en de aanvraag voor een bijzonder statuut samen voor te bereiden. 

Hoe vraag ik een bijzonder statuut aan?

Vanaf drie weken voor de start van het academiejaar, en nadat je ingeschreven bent in een opleiding, kan je een statuut aanvragen via het digitale aanvraagsysteem. Een aanvraag doe je best zo snel mogelijk. Met vragen over de procedure kan je steeds bij de diversiteitscoach terecht.

Welke documentatie moet ik indienen?

Je dient een verklaring op eer in dat je thuistaal niet het Nederlands is. 

Wat kan Arteveldehogeschool nog meer voor mij betekenen?

Elke student kan een beroep doen op taalondersteuning. Die wordt zowel hogeschoolbreed als in de opleiding georganiseerd. 

  • Writing clinics
  • Taalbuddyproject
  • Workshop uitspraak en articulatie
  • Instapcursus academisch schrijven
  • Luistertool
  • ...

Vraag zeker raad aan de taalcoach van je opleiding om het aanbod samen met jou uit te pluizen en op zoek te gaan naar de begeleiding die jij nodig hebt. 

Een traject op maat kan je ook helpen om je studies haalbaar te maken. Stippel samen met jouw trajectbeheerder het ideale scenario uit.

Tot slot kan je in je opleiding terecht voor tal van bijkomende ondersteuning.

Vraag het statuut van anderstalige student aan