Studeren en werken combineren (SWITCH)

Je hebt een toffe job en wil je verder specialiseren in je werkdomein? Of is het tijd om een compleet nieuwe richting in te slaan? Maak dan bij ons de SWITCH of volg een ander aangepast traject.

SWITCH

Wat is SWITCH precies?

Werken en studeren tegelijk? Dat kan! Arteveldehogeschool heeft daarvoor de SWITCH-traject in het leven geroepen. Via dat traject studeer je op eigen tempo, zonder dat je gebonden bent aan een vaste bepaalde studieplaats of een vast uurrooster.

Op die manier kan je je opleiding combineren met een vaste job en/of je gezin. Het is bovendien een volwaardige bacheloropleiding. Je behaalt hetzelfde diploma als de studenten die voor dagonderwijs hebben gekozen.

Voor wie?

Je wil een nieuwe richting inslaan of je verder specialiseren? SWITCH is er voor jou! Elke opleiding die het SWITCH-label draagt, besteedt speciale aandacht aan de combinatie van studie, werk en/of gezin.

Welke opleidingen kan ik volgen via een SWITCH-programma?

Ook de andere opleidingen aan de Arteveldehogeschool bieden faciliteiten op maat aan, waardoor je studeren, werken en een gezin beter kan combineren. Neem contact op de opleiding die je interesseert voor meer info over specifieke mogelijkheden.

Wat is het verschil tussen het gewone SWITCH-traject en afstandsonderwijs?  

SWITCH is een flexibel traject, aangepast aan je verantwoordelijkheden buiten de opleiding: een vaste job, deeltijd en voltijds, of een gezin. Het is een combinatie van dagonderwijs (wekelijkse contactmomenten) en zelfstudie.

Bij afstandsonderwijs wordt het klassieke contactonderwijs volledig vervangen door een mix van online leren en zelfstudie. Er zijn amper contactmomenten, maar je wordt intensief gecoacht door een team van docenten en trajectbegeleiders.

Veelgestelde vragen

Kan ik vrijstellingen krijgen?

Heb je al een bachelor- of masterdiploma? Afhankelijk van je vooropleiding, werkervaring en de opleiding die je wil volgen, kan je in aanmerking komen voor vrijstellingen.

Wat kost het me?

Naargelang je individuele situatie kan je recht hebben op een studietoelage, betaald educatief verlof, verminderd studiegeld, enzovoort. We zoeken samen met jou uit waar je recht op hebt.

Hoe lang duurt de opleiding?

Van één tot vijf jaar, en alles wat ertussen ligt! Dat betekent evenwel niet noodzakelijk dat je zomaar zelf je opleiding kunt spreiden. Kijk naar de opleiding die je wilt volgen voor concrete informatie over de duurtijd.

Hoeveel lessen zijn er op de campus?

Het SWITCH-traject is een combinatie van contactonderwijs en zelfstudie. Hoe vaak je op de campus moet zijn, hangt af van de gekozen opleiding. 

Word ik begeleid?

Je staat er uiteraard niet alleen voor. Een belangrijke pijler van elke SWITCH-opleiding is de intensieve begeleiding. We zorgen voor optimale kansen en helpen je om specifieke hindernissen te overwinnen.

Telt mijn werk als stage?

Dat kan, maar ook dit hangt af van de opleiding die je kiest, en uiteraard ook van het werk dat je uitoefent.

Is “studeren combineren” moeilijk?

Ja en neen. Ja, omdat je er bovenop je huidige - al dan niet voltijdse - dagtaak een flinke portie werk krijgt. Neen, omdat de SWITCH-programma’s speciaal op maat gemaakt zijn van mensen die werk en/of gezin willen combineren met studeren. Motivatie, doorzettingsvermogen en werklust zijn uiteraard onontbeerlijk!

Heb je nog vragen?

Mail de SWITCH-contactpersoon van de opleiding die je wilt volgen.

Avondtraject

Je volgt drie jaar lang twee avonden per week les.

Dagtraject

Je volgt drie jaar lang één volledige dag per week les.

Combitraject

Je volgt drie jaar lang één avond en een halve dag per week les.

LIO-traject

LIO staat voor Leraar In Opleiding. Dit traject kan je alleen volgen als je al minstens een halftijdse lesopdracht hebt in een school, maar nog geen lerarendiploma. Een groot deel van de opleiding werk je af op je school, aanvullend volg je twee jaar lang één avond per week les op onze campus.