Evenwichtsoefeningen

Evenwichtsoefeningen zijn zeer belangrijk in het kader van valpreventie. Een verstoord evenwicht vergroot de kans op vallen aanzienlijk. Eén op drie van de thuiswonende ouderen valt minstens één keer per jaar. Een val kan nare gevolgen hebben en de levenskwaliteit van de persoon verminderen. Ongeveer 10% van de valpartijen leidt tot verwonding. Ongeveer 5% resulteert in een breuk, een heupfractuur is hiervan de meest ernstige. Een daling van het evenwicht en de loopgang is een van de redenen voor een val. Een val leidt vaak tot verschillende negatieve gevolgen:

  • Fysieke: Schrammen, wonden, kneuzingen, breuken; bv. heupfractuur. Ernstige lichamelijke gevolgen kunnen leiden tot een ziekenhuisopname of zelfs blijvende invaliditeit.
  • Psychosociale: Wie niet meer zo stevig in zijn schoenen staat, kan door de angst opnieuw te vallen minder zelfvertrouwen krijgen. Dit heeft een grote invloed op de levenskwaliteit. Men gaat activiteiten en verplaatsingen vermijden, wat zorg voor een afname sociale interactie. Wie minder beweegt, verliest spierkracht en loopt weer meer kans om te vallen.
  • Financiële gevolgen: De kosten ten gevolge van een val kunnen sterk verschillen, gaande van wat ontsmettingsstof en pleisters tot de aankoop van een nieuwe bril of zelfs een ziekenhuisopname.
  • Sociale gevolgen: Lichamelijke beperkingen of valangst kunnen ervoor zorgen dat je minder sociale contacten hebt of dat je gedwongen bent te verhuizen naar een rust- en verzorgingstehuis. Sommige ouderen raken op deze manier geïsoleerd en vereenzamen.

Het dragen van veilige schoenen is een zeer belangrijke factor in het vermijden van valincidenten. Ook de veiligheid in de woning is hierbij belangrijk, denk maar aan losliggende snoeren en kabels, tapijten enzovoort.

Belangrijk bij het uitvoeren van de evenwichtsoefeningen is dat er gezorgd wordt voor voldoende steun. Denk hierbij aan de rugleuning van een stoel, een muur, een tafel, het keukenblad, een kast… Bij iedere oefening is het belangrijk dat er iets van steun voorzien wordt. Het is niet nodig deze steeds te gebruiken, maar hij MOET aanwezig zijn voor de veiligheid. Wanneer het evenwicht verloren wordt is het belangrijk dat men deze steun kan gebruiken om vallen te vermijden.

BELANGRIJK:

  • Zorg ervoor dat er geen tafelkleed op de tafel ligt
  • Zorg ervoor dat er geen kastloper ligt
  • Pas op met tapijten

Graderen bij evenwichtsoefeningen kan eenvoudig door het aanpassen van de steunbasis en de steunname. SAFETY FIRST!