Het project

De volledige uitleg is te vinden bij ‘handleidingen’

Stap 1: Kennismaking

Eerst en vooral wordt de oudere persoon volledig in kaart gebracht. Dit wordt gedaan door twee meetinstrumenten af te nemen. Deze twee meetinstrumenten worden afgenomen in de vorm van een gezellige babbel waarbij motiverende gespreksvoering wordt toegepast.

1. Motiverende gespreksvoering:
Door motiverende gespreksvoering toe te passen kan de cliënt zelf activiteiten benoemen die hij/zij belangrijk vindt. Hierdoor komt de motivatie tot verandering vanuit de persoon zelf. Dit zal ervoor zorgen dat de cliënt een grotere drijfveer heeft om door te zetten en het project tot een goed einde te brengen.

2. Canadian Occupational Performance Measure (COPM):
Om de betekenisvolle activiteiten van de cliënt te weten te komen, maken we naast de techniek ‘motiverende gespreksvoering’ ook gebruik van het COPM. Het is een assessment dat meermaals kan worden afgenomen.Het doel van dit instrument is om een globaal beeld te krijgen van de oudere persoon: wie is hij/zij en wat doet die in zijn/haar dagelijks leven?

3. Berg Balance Scale (BBS):
Via de ‘BBS’ kan je de fysieke conditie van de oudere persoon in kaart brengen. Dit gestandaardiseerd meetinstrument bevat 14 verschillende oefeningen die worden gemeten via een
5-puntsschaal. Deze test geeft ons veel nuttige informatie bij het selecteren van de geschikte oefeningen op basis van wat de oudere persoon fysiek aankan.

Stap 2: Bewegingsoefeningen
De structuur van de databank wordt opgebouwd vertrekkende vanuit de bewegingsmogelijkheden van het menselijk lichaam. De opdeling van de oefeningen wordt gelinkt aan de handen, de armen, de schouders, de romp en de benen

Stap 3: Evaluatie

1. Welbevinden van de oudere persoon nagaan:
Het evaluatiegesprek kan zowel tijdens als op het einde van het project plaatsvinden (dit kan meerdere keren afgenomen worden). Het voornaamste doel van dit gesprek is het welbevinden van de oudere persoon nagaan en verbeterpunten aanpakken. Tijdens dit gesprek wordt de houding ten opzichte van het project nagegaan. Hoe heeft deze persoon het project ervaren? Wat ging goed? Wat ging minder goed? Wat kan verbeterd worden?

2. Effect op de fysieke conditie meten:
Tijdens dit gesprek wordt de ‘Berg Balance Scale’ opnieuw afgenomen. Dit gebeurt op dezelfde manier als bij de kennismaking. Het doel van deze afname is het evalueren van het project op de fysieke conditie van de oudere persoon. Als de eindscore van de BBS hetzelfde is als tijdens het intakegesprek betekent dit dat het project ‘Rust Roest’ een goed effect heeft gehad op de fysieke conditie. Met andere woorden wil dit zeggen dat het project geslaagd is!