Verdiepend circulair leven: wat de Chiro en inspirerend coachen gemeen hebben

professionele ontwikkeling
HR en Leiderschap
Coaching en Begeleiding

Wat hebben een rijkswachtcommandant, chiroleider en een inspirerende coach gelijk? Het klinkt als het begin van een cafégrap. En toch is het een doordachte vergelijking. HR-specialist Herwig Hermans duikt in de wereld van verdiepend circulair leren. 

Foto Herwig Hermans

Ik herinner me een rijkswachtcommandant (rijkswacht dat is zoiets als de federale politie, jongelui!) verantwoordelijk voor de opleiding van nieuwe rekruten. Hij vertelde dat hij vanaf dag één van de opleiding ‘op het zicht’ wist wie in de jeugdbeweging zat en wie niet, en op dag twee er kon uithalen wie in de Chiro en wie bij de scouts zijn korte broek had versleten.

Ik ben nooit bij de rijkswacht geweest. Wel bij de jeugdbeweging. De Chiro. Ik leerde door ervaring en deed levenservaring op. En mocht die ervaring ook doorgeven aan (groeps)leiding tijdens cursussen.

Inspirerend coachen volgens Jef Clement

Toen ik enkele decennia later de basiscursus inspirerend coachen bij Jef Clement volgde, voelde dat als thuiskomen. Die leergroep had immers een aantal gelijkenissen met de leefgroepen tijdens de chirocursussen van weleer. In een kring zitten, tijd nemen voor kennismaking, verhalend doceren, ervaringsgericht werken, zelfreflectie stimuleren, afsluiten met een evaluatie... met als aangename bijwerking dat je met de andere mensen van de groep een hechte verbondenheid creëert. Het was een prettig weerzien met die manier van werken. Verdiepend circulair leren. Theorie en de eigen praktijk gingen hand in hand. Wat geleerd werd, kon onmiddellijk worden toegepast.

Eén van de werkende bestanddelen in de opleiding en de benadering is voor mij dat het niet te ver gezocht wordt. Geen ingewikkeld theoretisch kader en cursusboek vol moeilijk woorden. Geen rollenspelletjes, maar aan de slag met je concrete vragen. De kracht zit in de eenvoud. In evidenties die zo vanzelfsprekend zijn dat we ze in ons ‘dagelijks rollenspel’ over het hoofd zien. En dus toch niet zo eenvoudig om toe te passen. Het vraagt oefening. En ook een ferme scheut lef. Want een opleiding die iets wil verwezenlijken, wil veranderen heeft niet genoeg aan KENNEN en KUNNEN, er is ook nood aan WILLEN, MOGEN en DURVEN.

Mentale verrijking

Wie in de opleiding inspirerend coachen duikt en een manier vindt om het in de praktijk te brengen (en dat hoeft heus niet als zelfstandig coach te zijn) is niet enkel een leer-, maar ook een leefervaring rijker. Een soort mentale levertraan-kuur zou je kunnen zeggen. Vitaminen die je leven en je (professionele) relaties kunnen verrijken.

Jammer dat die rijkswachtcommandant met pensioen is en de rijkswacht opgedoekt. Ik had hem graag gevraagd of hij er kon uitpikken wie ooit een opleiding inspirerend coachen heeft gevolgd.

Definitie Circulair Leren

Wat is nu precies circulair leren? Circulair leren is een onderwijsprincipe gebaseerd op hoe alles in de natuur groeit. Net zoals een embryo reeds alle essentie van een mens bezit, geven we je bij circulair leren de essentie vanaf het begin mee. Door herhaling ontstaat dan verdieping.

Meer weten over het Postgraduaat Inspirerend Coachen? Ontdek de volgende editie van de opleiding