Opleidingsinformatie

Je kan hier niet meer voor inschrijven omdat de bijscholing afgelopen of begonnen is. Ben je geïnteresseerd in de volgende data? Laat hier je emailadres achter, en we mailen jou wanneer het duidelijk is.

Arteveldehogeschool organiseert deze bijscholing in samenwerking met de School voor TGI (www.schoolvoortgi.be). Deze cursus draagt het keurmerk van het Ruth Cohn Instituut International.

 

Inhoud

Als leidinggevende krijg je te maken met allerhande dilemma’s en spanningsvelden. Vaak hebben die te maken met de noodzaak om zowel recht te doen aan de eigenheid van de mensen waarmee je werkt als aan de eisen die gesteld worden door de taak, de organisatie of de overheid. 

In deze cursus maak je kennis met themagecentreerde interactie (TGI), een visie en concrete methode om met groepen en teams te werken. TGI vertrekt vanuit een ethische basishouding en geeft methodisch houvast om jezelf en anderen te leiden in dit spanningsveld tussen ethisch en effectief leiderschap. 

TGI verbindt het IK (de individuen), het WIJ (de samenwerking), het HET (wat er te doen is) en de GLOBE (de context(en) met elkaar. Die 4 factoren spelen in elke situatie waarin mensen met elkaar samen werken een essentiële rol en ze zijn van gelijke waarde. 

In de praktijk gaat het er om recht te doen aan deze vier factoren die in hun onderlinge samenhang een systemisch kompas vormen. In deze cursus leer je hoe dit kompas jou kan helpen als leidinggevende, coach, docent, supervisor… om richting te geven aan de gewenste leer- en ontwikkelingsprocessen. TGI biedt methodisch houvast om via het vinden en inleiden van de gepaste thema’s deze processen te bevorderen. Omdat bij TGI professionele en persoonlijke ontwikkeling hand in hand gaan moedigt de methode aan om zelfsturing en individuele verantwoordelijkheid in de samenwerking aan te pakken.

 

Programma

  • Inzicht bieden in het TGI-systeem en in hoe TGI leiding geven aan jezelf en aan anderen mogelijk maakt. 
  • Dynamisch balanceren op de assen van IK, WIJ, HET en de GLOBE.
  • Aan den lijve kennismaken met de ethische uitgangspunten van de TGI methode. 
  • Leren werken met het thema als co-leider. 
  • Zelf ervaren hoe TGI het eigen leiderschap en het participerend leiderschap bevordert. 
  • Zelf de cursus méé – máken en zo intensief levend leren. 

Vanuit Themagecentreerde Interactie wisselen in het programma theorie, oefening, ervaring en reflectie elkaar af. De actuele processen in de cursusgroep zijn mede focus. 

 

Doelgroep

  • Werk je in de gezondheids-, sociale of publieke sector?
  • Ben je werkzaam als directeur, hoger kaderlid, stafmedewerker, projectleider, afdelingsleider, teamleider, basiswerker, staflid van een sectorkoepel of -steunpunt of externe advieswerker? 
  • Heb jij als doel de samenwerking in je team(s) te stimuleren? 

Dan behoor je tot de doelgroep van deze module!

 

Lesgevers

Wim Stevens en Marleen Vandenberghe: beide gastdocenten zijn opleiders in TGI, verbonden aan de School voor TGI.

Marleen Vandenberghe: werkt als zelfstandige hoofdzakelijk met teams en organisaties: om conflicten uit te klaren, tot meer gedeelde verantwoordelijkheid te komen, moeilijke en moedige thema’s met elkaar op te nemen, missie aan te scherpen, ... TGI biedt hiervoor een referentiekader én methodische houvast om het geheel en de samenhang te zien in organisaties, en er ontwikkelingsgericht mee aan de slag te kunnen gaan.

Marleen is als maatschappelijk werker en socioloog en volgde erna vele opleidingen waaronder Stress- en Burn-out coach, Thema Gecentreerde Interactie (Gegradueerd opleider), Mediation met specialisatie Sociale Bemiddeling (Mediv), Deep Democracy en Neuro Linguïstisch Programmeren (erkend trainer NLP).

Wim Stevens: werkt als zelfstandig team- en organisatiecoach in zowel bedrijven als social profit. Na zijn studies Pedagogische Wetenschappen volgde hij diverse langlopende opleidingen in bemiddeling en conflict-coaching, groepsdynamica en leiderschap en het begeleiden van teams en organisaties.

Als internationaal erkende opleider in Themagecentreerde Interactie is hij verbonden aan de schoolvoortgi en vier-d organisatieontwikkeling.  Hij is initiatiefnemer en inspirator van de vakgroep Living Learning Organisations met als missie teams en organisaties te begeleiden in hun zoektocht naar een cultuur gebaseerd op collectief leiderschap en gedeelde verantwoordelijkheid.

 

Praktische info

Data
  • maandag 11 maart 2024 09:00 17:00
  • dinsdag 12 maart 2024 09:00 17:00
  • woensdag 13 maart 2024 09:00 13:00
  • donderdag 18 april 2024 09:00 17:00
  • vrijdag 19 april 2024 09:00 17:00
Locatie
Fysiek
Kostprijs

Wil je kennis maken met Artevelde Academy?

Het aanbod van Artevelde Academy verruimt jouw kennis en versterkt je in je huidige beroepspraktijk. Kies je voor een bijscholing, tweede bachelordiploma of postgraduaat? Blijf op de hoogte van onze infomomenten en andere activiteiten die je helpen bij het kiezen van jouw toekomstige opleiding.

Wil je graag in contact blijven met onze hogeschool?

Via onderzoeksprojecten, stages, bachelorproeven en andere samenwerkingen zorgen we voor een duurzame en nauwe relatie met het werkveld. Wil je graag dat we jou ook op de hoogte houden van onze werking en initiatieven?