SMI-barometer: hoe kunnen Vlaamse merken via sociale media hun merk versterken bij jongeren?

Op dinsdag 11 mei van 10 tot 11.30 uur maken we de resultaten bekend van de SMI-Barometer 2020. Schrijf je in voor de gratis webinar. Verwacht je aan trends binnen influencermarketing, evoluties in socialemediagebruik en intrigerende verschillen tussen Nederlandstalige en Franstalige jongeren. 

Influencermarketing verliest niet aan kracht bij Vlaamse jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van de Arteveldehogeschool bij meer dan 1100 Vlaamse jongeren. 16% van de Vlaamse jongeren geeft zelfs aan dat het tijdens de voorbije drie maanden iets gekocht heeft door toedoen van een influencer. De belangrijkste reden om een influencer te volgen volgens de Vlaamse jongeren?  De leuke en originele verhalen van die influencer.

Instagram is niet altijd het meest aangewezen communicatiekanaal voor alle sectoren
Ondanks het feit dat Instagram het kanaal is met het hoogste bereik, is het dat niet voor elke (retail)sector. In sommige sectoren duiken soms onverwachte namen op. Vooral Pinterest (voor interieur- en doe-het-zelfsector) en in mindere mate Twitch (Elektro en Games) zijn revelaties. Pinterest is bovendien -omwille van zijn inspirerende rol- een opportuniteit om communicatie over gezondheid, doe-het-zelf, interieur en zelfs mode verder uit te bouwen.

Doelstelling
Dit onderzoeksproject heeft als ambitie om jaarlijks in kaart te brengen hoe Vlaamse bedrijven hun merk kunnen versterken bij Vlaamse jongeren. De focus van het onderzoek ligt op sociale media (Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Snapchat, …) en recente trends zoals influencermarketing.

Met de keuze om dit onderzoek jaarlijks te herhalen kunnen we trends detecteren en de meerwaarde van de onderzoeksresultaten op die manier te verhogen. Door deze langetermijnvisie kunnen we nog beter de vraag beantwoorden hoe sociale media door merken ingezet kunnen worden om beter Vlaamse jongeren te bereiken.

Methodes
In eerste instantie wordt er uitgebreid deskresearch uitgevoerd en verschillende face-to-face interviews met marketing managers van Vlaamse merken. Daarnaast wordt er een kwantitatieve online survey opgezet om de motieven en behoeften van jongeren met betrekking tot sociale media en de kracht ervan op vlak van branding in kaart te brengen.

Daarnaast willen we zoals de voorbije jaren online focusgroepen opzetten met Vlaamse jongeren waarbij in cocreatie met Vlaamse merken extra inzicht wordt verworven in welke content werkt en welke niet.

Onderzoeksrapporten gratis downloadbaar

Via volgende linken kan je de onderzoeken van de voorbije twee jaar gratis downloaden:

Contact
Wil je op de hoogte blijven van de resultaten of de resultaten gepresenteerd krijgen in jouw organisatie? Neem dan zeker contact op met Jeroen Naudts via jeroen.naudts@arteveldehs.be