Studeren als vluchteling

Kan ik studeren aan Arteveldehogeschool?

Om in te schrijven in het hoger onderwijs zijn er verschillende voorwaarden: diplomavoorwaarden en taalvoorwaarden. Een diploma secundair onderwijs is in principe een basisvereiste (zie diplomavoorwaarden). Maar als je niet over het diploma beschikt, kan je eventueel wel starten na een toelatingsonderzoek.

Voor vragen in verband met de toelating neem je contact op met admissions (admissions@arteveldehs.be). Naric is verantwoordelijk voor de erkenning van buitenlandse diploma’s.

Heel wat opleidingen bieden vrijstellingen aan studenten die een reeds eerder verworven studiebewijs hebben (EVK-procedure). Ook relevante niet-schoolse kennis of ‘eerder verworven competenties’ kunnen in het Vlaamse hoger onderwijs worden erkend (EVC-procedure). Lees hier meer over de mogelijkheden.

 

Welke opleiding kies ik?

Arteveldehogeschool biedt opleidingen aan in 5 interessegebieden.

Of bekijk het algemene overzicht via onze opleidingszoeker.
 

Hoeveel kost mijn studie?

Wil je meer weten over de studiekosten, een studietoelage, de combinatie van studeren met werken, leefloon of belastingen? Je kan met deze vragen steeds terecht bij de dienst studentenvoorzieningen. Op elke campus is er een Stuvo-medeweker om je hierin bij te staan. Op de site Centen voor studenten vind je ook steeds de meest recente informatie terug.
 

Waar kan ik verblijven?

Arteveldehogeschool heeft eigen studentenhuizen, maar je kan ook steeds op de privémarkt terecht. Misschien kom je wel in aanmerking voor een kottoelage? Lees hier de details of neem contact op met onze huisvestingsdienst.
 

Hoe bereid je je voor?

Studeren in het Nederlands is niet altijd gemakkelijk als je je vooropleiding in het buitenland hebt gekregen. Aan het Universitair Centrum voor Talenonderwijs (UCT) kan je terecht voor taalcursussen.

Ook bij In-Gent kan je lessen Nederlands volgen. Daarnaast kan je er terecht voor een voortraject hoger onderwijs, om een vlotte start te maken. In het voortraject wordt veel aandacht besteed aan Nederlands, maar ook aan academische taal- en studievaardigheden, andere voorbereidende modules en er is begeleiding voorzien om een gepaste studiekeuze te maken.

Aan Arteveldehogeschool kan je bovendien ondersteuning krijgen voor taal. Je taalcoach staat steeds voor je klaar.
 

Kan ik begeleiding/ondersteuning krijgen?

Elke talent heeft coaching nodig. Heb je nood aan een traject op maat, redelijke aanpassingen, sociaal-juridische begeleiding of hulp bij je studiemethode? Arteveldehogeschool heeft een ruim begeleidingsaanbod dat op maat van de student wordt afgestemd. De diversiteitscoach van je opleiding, de Stuvo-medewerker, de taalcoach en tal van andere begeleiders helpen je graag verder.
 

Nuttige links