Knelpuntberoep accountant opnieuw aantrekkelijk: SBB en Arteveldehogeschool breiden samenwerking uit

Hümeyra Özdemir
Business en Management

Ook volgend academiejaar kunnen studenten Accountancy & Fiscaliteit aan Arteveldehogeschool in Gent met echte ondernemersvraagstukken aan de slag. Het keuzevak  ‘Samen Slim Ondernemen met SBB’ wordt dankzij positieve feedback verder uitgerold voor alle laatstejaarsstudenten. Intussen tonen andere onderwijsinstellingen ook interesse. Het initiatief wil het beroep weer aantrekkelijk maken en van de lijst van knelpuntberoepen halen.

Studenten in een les rond accountancy

Elk jaar opnieuw publiceert de VDAB zijn knelpuntberoepenlijst. En die lijst blijft groeien. Onder meer accountant staat al een tijdje op de lijst, maar wat wel opvallend is, is dat het beroep nu ook verschijnt in de top tien. Nochtans is het beroep bijzonder cruciaal voor een stevig economisch weefsel. Zeker in economisch onzekere tijden hebben ondernemers nood aan een goede begeleiding en het juiste advies. Diverse hogescholen proberen in te spelen op de problematiek met aangepaste richtingen, maar het blijft voorlopig nog vechten tegen de bierkaai. 

Joke Van Bommel, woordvoerder van VDAB: “Accountant staat al sinds 2015 op onze knelpuntberoepenlijst. Dit jaar staat het zelfs in de top 10. Het is een knelpuntberoep omdat we vaststellen dat de instroom van jongeren en werkzoekenden in de opleidingen niet voldoet aan de vraag naar accountants. Het profiel van de vroegere boekhouder is in de laatste jaren dan ook sterk gewijzigd. Door digitalisering verdwijnen enkele routinematige taken zoals cijferwerk, facturatie en terugkerende rapporteringen. De klemtoon ligt vandaag veel meer op analyse en interpretatie van data, dienstverlening en advies.” 

Vanuit die visie heeft het accountants- en advieskantoor SBB een samenwerking opgezet met Arteveldehogeschool in Gent, in het bijzonder de richting Accountancy & Fiscaliteit. Het doel van de samenwerking is om laatstejaarsstudenten kennis te laten maken met de realiteit van ondernemerschap in Vlaanderen. En dat is na één jaar, waarin het werd opgezet als een soort proefproject, een groot succes gebleken. Studenten worden vertrouwd gemaakt met alle aspecten van de job als accountant en dat gaat veel verder dan puur boekhouden. Nathalie Put, customer relations manager bij SBB: “Een moderne accountant is meer dan een expert financiële verslaggeving. Hij of zij is een partner, een strategische partner, zelfs een vertrouwenspersoon voor de ondernemer. Een accountant vandaag is een copiloot in de onderneming en vaak een coach voor de ondernemer. En dat hebben we in dit keuzevak gedurende dat eerste proefjaar opgezet.

Tot grote verbazing van veel studenten die vaak heel theoretisch les kregen over hun vak. Nu hebben ze 
zelf door cases te bespreken, in fysiek bijgewoonde sessies, in workshops, in groepswerken en zelfs in rollenspelen ondervonden wat het is om een ondernemer te zijn en hoe het voelt om als accountant-fiscalist op te treden als coach. Het voordeel is natuurlijk dat wij als SBB in de praktijk staan. Wij zien en horen elke dag deze verhalen van onze klanten/ondernemers. En die ervaring kunnen wij dus delen in deze opleiding.”

Wat afgelopen academiejaar begon als een voorzichtig proefproject blijkt alleszins de verwachtingen te overtreffen. “Voor ons was het nog een keuzevak”, vertelt laatstejaarsstudente Emma Vanden Bussche, “maar ik heb begrepen dat volgend academiejaar dit een vak wordt voor alle laatstejaarsstudenten. En terecht. Het heeft mij, en ik denk dat ik voor de hele groep mag spreken, ons dus, een heel realistisch beeld gegeven hoe ondernemen in de praktijk verloopt en wat daar bij komt kijken. Het is inderdaad duidelijk dat ondernemers vandaag op accountants-fiscalisten rekenen als copiloot en niet puur als boekhouder. En dat is echt een oogopener geweest het afgelopen jaar.” 

“Het is leuk om vast te stellen dat onze samenwerking met Arteveldehogeschool tot deze verdere stap is uitgegroeid”, vertelt Nathalie Put, SBB, nog. “Het feit dat we dit kunnen uitrollen voor alle laatstejaars is hoopgevend. Op die manier zullen we de kwaliteit van de opleiding kunnen verhogen, maar ook de kwaliteit van het aantal schoolverlaters die doorstromen naar de arbeidsmarkt. En daar mikken wij ook op. Wij zijn op zoek naar kwalitatief opgeleide accountants-fiscalisten. Als wij dit kunnen verwezenlijken tijdens de schoolcarrière kunnen wij ze ook sneller inschakelen in één van onze 27 kantoren. Bovendien is het hoopgevend dat ook andere hogescholen interesse vertonen om dit ‘praktijkvak’ in hun curriculum op te nemen. Het is de enige manier om ons beroep uit de knelpuntlijst te krijgen. We hebben nood aan meer en kwalitatief opgeleide medewerkers en dat kan alleen als wij, als SBB, ons steentje hiertoe bijdragen.” 

Over SBB

SBB werkt met ruim 24.000 klanten samen: van starters, kmo’s, vrijberoepsbeoefenaars tot organisaties in social profit. Met in totaal 27 kantoren bieden we hen een brede expertise in accountancy, fiscaliteit, corporate finance, vermogensplanning en omgevingsrecht. Bovendien helpen we hen groeien met zakelijk-juridisch advies op maat. Dankzij ons gespecialiseerd kenniscentrum en onze rijke klantenbasis maken meer dan 580 medewerkers van SBB onze belofte waar: samen slim ondernemen. 

Studenten vertellen over hun ervaring bij SBB.

Meer info of een interview aanvragen?

Hümeyra Özdemir, Docent Accountancy-Fiscaliteit Arteveldehogeschool
humeyra.ozdemir@arteveldehs.be
T +32 9 234 91 72

Bart Nelissen, commercieel directeur SBB
bart.nelissen@sbb.be
M +32 475 61 03 53

Nathalie Put, customer relationship manager SBB
nathalie.put@sbb.be
M +32 475 80 45 42