Onderzoeker Edward De Vooght ontwikkelt app voor expo ‘Wonderkamer van de Waarheid’

Onderzoeker Edward De Vooght heeft een digitale testapplicatie ontwikkeld voor de nieuwe tentoonstelling van het GUM & Plantentuin. In ‘Wonderkamer van de Waarheid’ onderscheid je echt van vals en leer je meer over de rol van kunst en wetenschap. De app van De Vooght onderzoekt op welke manier jij naar waarheid kijkt. De expo loopt nog tot en met 21 april 2025.

Edward De Vooght Wonderkamer van de Waarheid GUM

Het Gents Universiteitsmuseum (GUM) bracht enkele experts samen voor de nieuwe expo die je kritisch doet nadenken over de waarheid. Een van hen is Edward De Vooght, onderzoeker binnen het expertisedomein Communicatie, Media en Design aan Arteveldehogeschool.

"Bezoekers gaan interactief te werk en testen hun eigen waarheidsbevinding", vertelt hij. "Op basis van diepte-interviews met experts in verschillende wetenschappelijke disciplines stelden we een vragenlijst op. De bezoeker beantwoordt de vragen, waarna die een van de acht waarheidstheorieën opgespeld krijgt. Denk je dat iets waar is omdat het in de realiteit bestaat? Of ben je van iets overtuigd omdat het overeenkomt met een formule, zoals in wiskunde? De app vertelt het jou."

Desinformatie en jongeren

De Vooght werkt al een tijd samen met het GUM & Plantentuin en hoopt dat de resultaten interessante inzichten opleveren.

"Het onderzoek maakt deel uit van het onderzoeksthema desinformatie en jongeren", zegt hij. "Musea zijn bij uitstek waarheidsinstellingen waar een bezoeker zelden twijfelt aan de waarheid. Dat het GUM & Plantentuin net dat thema aansnijdt, maakt de expo uniek en brengt nuance in de perceptie van de waarheid. Ik kijk er alvast naar uit om aan de slag te gaan met de resultaten."

Lees meer over de expo ‘Wonderkamer van de Waarheid’ en bestel je ticket.