Financie- en verzekeringswezen

Iets voor jou?

Commercieel ingesteld, klantvriendelijk en geboeid door de economische en financiële actualiteit? Dan is deze richting jouw ding. Je interpreteert cijfers, zoekt oplossingen voor risico's en schadeclaims en als kers op de taart kan je bank- en verzekeringsproducten voorstellen aan je klant. In mensentaal, uiteraard. Je kiest voor een boeiende en praktijkgerichte opleiding: je neemt deel aan beleggingscompetities, gaat op bedrijfsbezoek (o.a. in Londen) en maakt een real-life beleggingsportefeuille op.

Financie- en verzekeringswezen (Bedrijfsmanagement)

 

Wat leer je tijdens deze opleiding? 

Je curriculum wordt opgebouwd rond vier pijlers: verzekeringen, bank- en beleggingsproducten, financieel management en budgettering, en financieel en verzekeringsrecht. We zorgen er voor dat je volledig in orde bent met de wettelijke verplichtingen om een bank- of verzekeringstussenpersoon te worden. Ook als kredietbemiddelaar kan je aan de slag want je hebt je ‘attest kredietbemiddeling’ op zak. Na drie jaar ligt je carrièreweg volledig open en heb je bovendien een netwerk in de bank- en verzekeringswereld opgebouwd om ‘u’ tegen te zeggen. Je tijd als student bij Financie -en verzekeringswezen vliegt voorbij omdat de theorie doorspekt wordt met veel praktijk. Proef even mee:

  • Je kan je talent als private banker testen door  een beleggingsportefeuille op te stellen voor een vermogende klant.
  • Een businessplan opstellen en toelichten? Tuurlijk kan jij dat!
  • Banken en verzekeringsmaatschappijen kunnen op je rekenen voor advies over de gevolgen van de digitalisering.
  • Ondernemingen die geconfronteerd worden met digitale disruptie of financiële knelpunten kunnen bij jou aankloppen voor professionele raad.
  • Graag buiten de klasmuren vertoeven? Dat kan: je neemt deel aan de VFB Technische analysedag en the Insurance  Conference en je bezoekt Finance Avenue (de geldbeurs van De Tijd en L’Echo).
  • Naar het buitenland? Ook dat kan zonder problemen: je gaat op studiereis naar London om het vakgebied te bekijken vanuit een andere invalshoek en krijgt de kans om mee te dingen in groep voor de HBO Talentprijs  Financieel Management te Groningen.
  • En ben je competitief ingesteld? Neem dan deel aan verschillende beleggingscompetities om met een fictief kapitaal van 100.000 euro het hoogste rendement te behalen.
    Wedden dat je je geen minuut verveelt?

Welke vakken zal je krijgen?

 

Carrièreperspectieven

Heb je je diploma Financie- en Verzekeringswezen op zak? Dan ben je klaar om de arbeidsmarkt te veroveren. 95 % van de afgestudeerden in het Bedrijfsmanagement heeft na één jaar een passende job te pakken. (Bron: VDAB-Schoolverlatersrapport 2017)

Dit diploma, samen met de tonnen ervaring die je opdoet via je stage en bachelorproef, laten je toe aan de slag te gaan als een erkend bank- of verzekeringsmakelaar. Je behaalt via deze opleiding ook automatisch het attest van kredietmakelaar (uitgereikt door Febelfin). Je technische bagage en commerciële flair laten je toe te solliciteren voor een brede waaier aan jobs: bankmedewerker, financieel adviseur, beursmakelaar, ... De toekomst is duidelijk 'all yours'