Inclusief digitaal actief: een inspiratiedag vanuit PWO project ‘Digi Act'

Mens en Samenleving

Op 22 februari 2024 kwamen meer dan 120 sociale professionals en hulpverleners samen rond de thema’s “het bevorderen van digitale inclusie voor mensen met een beperking & digitale dagbesteding”. Deze bijeenkomst, georganiseerd door de expertiselijn “Mens, Samenleving en Digitalisering”, zette het resultaat van anderhalf jaar onderzoek in de kijker.

Digi-Act als kern van de inspiratiedag

Het lopende PWO onderzoek, genaamd Digi- Act, vormde de kern van de inspiratiedag. Dit onderzoek vertrekt vanuit de 4 pijlers van digitale inclusie namelijk toegang tot internet, het ontwikkelen van digitale vaardigheden; het hebben van een ondersteunend netwerk en het ontwerpen van activiteiten die rekening houden met de met de mogelijkheden en beperkingen van de doelgroep zodat autonomie gestimuleerd wordt.

De dag ging van start met een stand van zaken door onderzoeksteam Digi Act. Eén van de conclusies luidt dat verdere samenwerking tussen de VAPH sector enerzijds en initiatieven die zich richten op e- inclusie een sterke basis kunnen vormen.

Daarnaast kregen we inspirerende voorbeelden te zien van digitale dagbestedingsinitiatieven, zoals die gepresenteerd door enkele experten uit Nederland (InteraktContour) die laten zien hoe effectief digitale dagbesteding kan zijn bijvoorbeeld voor personen met een niet aangeboren hersenletsel.

Tijdens het panelgesprek werd een pleidooi gehouden om dit thema hoog op de beleidsagenda te houden én verder investeren in de ontwikkeling van digitale competenties bij toekomstige hulpverleners.

Verschillende inspiratiesessies zoomden in op lopende initiatieven: ‘digihulp aan personen met een beperking, ‘co creatie van digitale dagbestedingsactiviteiten’, ‘samen visie vormen rond digitale dagbesteding’, ‘screenen van digitale dagbestedingsplatformen’ en de film ‘Exclusie’.

De grote belangstelling voor deze dag weerspiegelde de noodzaak om na te denken en verder te onderzoeken, hoe wij - in deze snel evoluerende maatschappij - ervoor kunnen zorgen dat iedereen, ook mensen met een beperking, de kans krijgt tot digitale participatie.