Nieuws

Stad Gent kende eind 2019 het City of People (CoP) impulsproject 'Inclusie in 4D' toe aan Arteveldehogeschool om samen met UGent en IMEC de bestaande kennis over dyslexie en dyscalculie intelligent te bundelen en actiegericht te visualiseren. Dit project is bijna afgerond. Iedereen is welkom op het closing event, op 3 juni van 17 tot 20 uur.
Verpleegkundigen geven aan dat ze meer vorming nodig hebben rond het spirituele luik in de palliatieve zorg. Dat blijkt uit het onderzoek 'Spirituele Noden in de Palliatieve Zorg' dat Hilde Ingels , onderzoeker en docent aan Arteveldehogeschool, gevoerd heeft. “Spirituele zorg is zo'n waardevolle en belangrijke taak die vaak door tijdsdruk, complexiteit van situaties of interne veranderingen naar de achtergrond verdwijnt”, vertelt een verpleegkundige.  
Femke Bauwens en Manon Misonne, twee oud-studenten van de Banaba Creatieve Therapie optie muziektherapie richtten vzw Kleinnood op.  Kleinnood is een project dat persoonlijke liederen maakt als een klein gebaar van troost. 
Deze muziekstukken op maat worden uiteindelijk heuse ‘levensliederen’: liederen die iets vertellen over een leven, over verdriet, over liefde, verbinding. Over jou.
Het zijn verteerliederen, liederen die helpen dragen en steunen.
Arteveldehogeschool wil het verschil maken, ook in ontwikkelingssamenwerking. In 2016 kwamen mentoren en stagebegeleiders in Rwanda via stagestudenten Bachelor Vroedkunde in contact met het digitale stageportfolio van Arteveldehogeschool. Een totaal andere format dan het papieren stagedocument van de Rwandese studenten. De interesse was onmiddellijk gewekt en leidde uiteindelijk tot een wetenschappelijk onderzoeksproject ‘Project International & Digital Midwifery Workplace learning Network: the first step’.
Op vrijdag 26 maart vond onze virtuele hackathon plaats waar verschillende slimme koppen zich bogen over het vraagstuk: “Hoe kunnen we de duurzaamheid van verpakkingen beter communiceren naar de burger?”. Studenten uit het expertisenetwerk Communicatie, Media en Design gingen samen met docenten en professionals uit het werkveld de uitdaging aan.
Studenten uit alle Vlaamse lerarenopleidingen voor lager onderwijs en kleuteronderwijs ondersteunen basisscholen om de leerachterstand weg te werken. Ze focussen daarbij op de meest kwetsbare kinderen, die het hardst worden getroffen door de coronacrisis
Arteveldehogeschool distantieert zich van het standpunt van het Vaticaan over homoseksualiteit. Dit standpunt is niet alleen schadelijk voor een open, inclusieve samenleving, maar vooral kwetsend voor personen en communities dicht bij ons.
Vanuit het principe van ‘community-based learning’ moedigde de opleiding studenten aan om coronaproof vrijwilligerswerk te doen. Zo kunnen studenten toch nog proeven van een aspect van het sociaal werk en professioneel ontwikkelen. 
De Verbinddoos is een laagdrempelig instrument dat de zorgprofessional helpt om met een oudere in gesprek te gaan over wat er toe doet, wanneer iemands leven ten einde loopt. Een animatie-instructiefilmpje toont hoe mensen met de Verbinddoos kunnen werken.
COVID-19 schort regelmatig praktijkgerichte onderwijsactiviteiten op, inclusief simulatielessen. In de afgelopen maanden van ‘noodonderwijs op afstand’ was er weinig ruimte voor aandacht voor een snelle oplossing voor hands-on simulatiesessies. Daarom is een waardig online alternatief noodzakelijk om simulatieonderwijs te waarborgen als kritische component in praktijkgerichte curricula.
De toekomst van de huidige generatie kinderen met gehoorverlies ziet er dankzij de evolutie op het vlak van technologische mogelijkheden heel anders uit dan de voorbije decennia. Verschillende onderzoeksprojecten wereldwijd volgden deze kinderen op. De resultaten leidden tot eenduidige aanbevelingen voor een cliëntgerichte, biopsychosociale aanpak. 
Cohehre is een Europese non-profit organisatie met een uitzonderlijk actief netwerk van studenten, academici uit het hoger onderwijs en professionals uit de gezondheidszorg. Cohehre verbindt hen in hun missie om interprofessioneel leren, onderwijs en onderzoek, samenwerking en strategisch management te helpen ontwikkelen. 
Wetenschappelijke dienstverlening met onderzoek en advies op maat
De eerste week van het tweede semester is traditioneel minorenweek voor onze derdejaarsstudenten Grafische en Digitale Media. Tijdens deze week volgen de studenten een week lang een andere afstudeerrichting binnen de opleiding. Ze krijgen eerst de nodige theoretische uitleg maar gaan daarna meteen aan de slag met praktische opdrachten.
Fake News, iedereen heeft er wel al eens mee te maken gehad. Ook tijdens deze coronacrisis kon je het ene foutieve bericht na het andere tegenkomen. Van kwaadaardige 5G-netwerken tot complottheorieën. De komst van sociale media heeft verspreiders van fake news bovendien een ideaal platform gegeven waardoor jongeren in aanraking komen met deze berichten die vaak niet makkelijk te herkennen zijn.
Hij kan Donald Trump laten zeggen wat hij wil en niemand zal zien dat het eigenlijk fake is. Vlaming Chris Umé behoort tot de wereldtop als het gaat om deepfake. Met die techniek manipuleert hij video’s op zo’n manier dat ze levensecht lijken. Umé toont onze studenten Journalistiek in een gastles op 11 maart vanuit zijn studio hoe hij te werk gaat en welke mogelijkheden de technologie heeft.
Via de nieuwe Waddist app kunnen jongeren van 12 tot en met 30 jaar elke dag delen wat ze denken, voelen en meemaken. Er wordt veel gesproken over jongeren, maar nog te weinig met hen. Arteveldehogeschool en De Ambrassade brengen daar nu verandering in.
rteveldehogeschool werkt samen met de regering aan een vergelijkingstool voor financiële producten. Het doel? Eenvoud. Consumenten verdienen een helder, actueel inzicht. Daartoe zullen online tariefsimulatoren en vergelijkingsmodules ontwikkeld worden voor de belangrijkste bank- en verzekeringsproducten. Een tool die consumenten inzicht geeft in de kostprijs van financiële en verzekeringsproducten. De staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker gaat daarvoor een samenwerking aan met onze studenten, die hiervoor een marktonderzoek zullen opstarten.
Waarom veranderen de bachelors Officemanagement, International Office Management en Logistiek Management eigenlijk van naam?
Zit je niet op je plek in je huidige opleiding? Of snak je naar een carrièreswitch? Arteveldehogeschool verwelkomt je met open armen. Nu al. In februari.
Je hoeft niet te wachten tot de start van het volgende academiejaar.
Je verliest dus geen kostbare tijd, maar investeert de komende maanden integraal in jezelf.
Ben jij 3e jaarstudent verpleegkunde, verpleegkundige of wondzorgspecialist? Dan vraagt Eduwond graag jouw medewerking. Eduwond ontwikkelde een wondalgoritme, een klinisch beslissingsondersteunend systeem dat advies geeft over wondbedpreparatie en wondafdekking bij een chronische wonde. De onderzoekers willen weten hoe gebruiksvriendelijk dit algoritme is.
Thuis blijven wonen is toch de droom van elke oudere persoon? Maar wat als het allemaal niet meer zo veilig lukt? Leen Bouckaert en Leen De Coninck, onderzoekers aan Arteveldehogeschool, ontwikkelen op vraag van de overheid een klinische praktijkrichtlijn voor het behoud van de functionaliteit en de sociale participatie van de thuiswonende fysiek kwetsbare oudere persoon.
Niemand ontkomt aan verlies en verdriet. Wanneer dit in onze vriendengroep of bij collega’s gebeurt, merken we dat we vaak niet goed weten hoe hiermee om te gaan. We hebben schrik om iets verkeerd te zeggen of te doen. Door het taboe kennen we een introverte rouwcultuur. Oorzaken zijn vooral een gebrek aan kennis en tijd. Xenia Geysemans, docent aan Arteveldehogeschool, pleit voor een basisethiek met empathie voor de rouwende medemens als vertrekpunt, met maatschappelijke waarden zoals kwetsbaarheid , verantwoordelijkheid en solidariteit in de hoofdrol.
Axana Bael studeerde in 2020 af als Bachelor Vroedvrouw aan Arteveldehogeschool. Voor haar bachelorproef maakte ze een boek ‘Wanneer jouw wiegje een wolk wordt’ voor sterrenouders waarin ze hun emoties, gedachten en beleving kwijt kunnen. Mama's en papa's die een kindje verliezen, kunnen en durven immers vaak moeilijk met elkaar over hun verdriet praten om elkaar niet extra te belasten.Het boek is ook bedoeld voor vroedvrouwen in de eerstelijnszorg tijdens de postnatale begeleiding. De beleving kan aanleiding geven om het zorgplan aan te passen. Het boekje bevat ook de Whooley-sceening en GAD-2-scereening voor complexe rouwreacties. Hiermee kan de vroedvrouw aan de slag om correct door te verwijzen naar de tweede of derde lijn.  
De Academie Voor De Eerste Lijn bundelt krachten, middelen en kennis voor de uitbouw van een sterke eerstelijnszorg in Vlaanderen. De drijvende kracht achter deze Academie is een consortium van 4 universiteiten en 6 hogescholen, ook Arteveldehogeschool.
De laatstejaarsstudenten Event & Project Management (Organisatie & Management) organiseren als sluitstuk van hun opleiding een evenement. Dit doen ze van A tot Z, van concept tot evaluatie.
SCHOUDER wordt dé Sociaal Circulaire Hub van de Vlaamse Ardennen. Haar missie? Een platform creëren om de circulaire economie te stimuleren. We willen onze partners heel graag betrekken bij het opstarten van deze hub en zijn op zoek naar KMO’s in de regio Vlaamse Ardennen/Zuid-Oost-Vlaanderen.
De studiedag ‘Behandeling en counseling bij tinnitus’ was de eerste online studievoormiddag van de Bachelor Audiologie en klokte af op zestig deelnemers. Tijdens de drie lezingen werd de blik van de audioloog verruimd, dit zowel naar motiverende gespreksvoering, samenwerken met andere disciplines en de aanpak van slaapproblemen.
Ken jij jongeren tussen 12 en 15 jaar en is lezen of foutloos schrijven (spellen) niet 'hun ding'? Wil je weten of er sprake is van dyslexie? Wil je weten wat gekend is over dyslexie?

Pagina's

Word jij student aan Arteveldehogeschool?

Ben jij geïnteresseerd in een specifieke opleiding of meerdere opleidingen aan onze hogeschool? Of wil je graag op de hoogte blijven van infodagen, workshops en andere activiteiten die je helpen bij je studiekeuze?

Hou mij op de hoogte

Wil je graag in contact blijven met onze hogeschool?

Via onderzoeksprojecten, stages, bachelorproeven en andere samenwerkingen zorgen we voor een duurzame en nauwe relatie met het werkveld. Wil je graag dat we jou ook op de hoogte houden van onze werking en initiatieven?

Ik wil graag geïnformeerd worden